Home

Achtergrond 190 x bekeken

Andalucië vraagt opheldering tomatenreportage Netwerk

De uitzending over Spaanse en Nederlandse tomaten bij Netwerk heeft tot vragen geleid in het parlement van Andalucië.

Naar aanleiding daarvan is de Nederlandse ambassade om opheldering gevraagd, meldt de landbouwraad in Spanje voor Nederland. In die uitzending werden Spaanse tomaten in verband gebracht met relatief veel residusporen.

Volgens Spaanse politici telers en exporteurs is het programma misbruikt door een Nederlandse teler en Milieudefensie die met negatieve berichtgeving supermarkten willen overhalen Nederlandse tomaten te kopen. Milieudefensie voert in de uitzending VWA-resultaten aan om te wijzen op aanwezigheid van residuen op Spaans product. Ook de Nederlandse supermarkten lieten al forse kritiek horen op de uitzending.

Bovendien dreigt de exportkoepel Hortyfruta met juridische stappen als Netwerk de uitzending niet rectificeert. Hortyfruta wijst er op dat alle Spaanse tomaten die op de EU markt worden verkocht onder strikte kwaliteitsnormen worden geteeld.

Ook de landbouwraad stelt dat de Spaanse tuinbouwsector ten onrechte in een kwaad daglicht is gesteld. In Spanje vindt wel degelijk biologische plaagbestrijding plaats, stelt landbouwraad Carel Heringa. Ook de term gif wordt ten onrechte gebruikt, stelt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.