Home

Achtergrond 292 x bekeken

Akkoord over certificering akkerbouw met België

Nederland en België accepteren elkaars certificering van akkerbouwproducten.

Dit betekent dat Nederlandse en Belgische akkerbouwers hun gecertificeerde producten zonder aanvullende controles kunnen afzetten in beide landen. Het akkoord is gesloten door het Nederlandse Akkerbouw Certificeringsoverleg en het Belgische Overlegplatform voor de Verwerking van en de handel in Plantaardige Grondstoffen en producten (OVPG). Er is anderhalf jaar onderhandeld om de eisen van het Nederlandse certificeringssysteem VVAK en het Belgische IKKB op een gelijkwaardig niveau te krijgen.

Het akkoord over de VVAK- en IKKB-certificaten geldt voor granen, zaden, peulvruchten, industriegroenten (inclusief uien) en suikerbieten, zegt secretaris Bert Waterink van het Akkerbouw Certificeringsoverleg. "Wat betreft de gewascertificaten geldt de overeenkomst ook voor granen, zaden, peulvruchten en industriegroenten, maar niet voor suikerbieten. Dat komt omdat het gewascertificaat voor suikerbieten minder eisen stelt aan de teelt dan het VVAK-bedrijfscertificaat."

Tot nu toe moesten akkerbouwers die in het andere land hun product wilden verkopen zich dubbel certificeren, aan extra eisen voldoen of extra controles ondergaan. Waterink: "Door het akkoord zijn deze extra kosten niet meer nodig. Het is gemakkelijker voor de akkerbouwer. En het akkoord kan leiden tot nieuwe markten en afzetmogelijkheden. Bij aardappelen wordt nog bilateraal overlegd tussen de OVPG en de VAVI, de vereniging van Nederlandse aardappelverwerkers."

Het overlegplatform werkt nog aan het gelijkwaardig maken van de VVAK-certificering aan de Global-GAP certificaten van de supermarkten. Waterink: "Global-GAP en het Duitse certificeringssysteem Q&S zijn al gelijkwaardig. Als we daar ook een akkoord over bereiken wordt de verkoop van akkerbouwproducten aan Duitse afnemers ook gemakkelijker."

Of registreer je om te kunnen reageren.