Home

Achtergrond 189 x bekeken

Afzetpartijen samen in kwaliteitsproject tomaat

Vers Direct Nederland, Prominent (The Greenery) en FresQ werken samen in een kwaliteitsproject, met het accent op een breed informatiesysteem.

Deze week besluit de sectorcommissie groente en fruit over het project QACCP van de drie grote tomatenpartijen. Het betekent volgens kwaliteitsmanager Jacco Vooijs (FresQ) een kans om te besparen op administratielasten voor kwaliteitssystemen van afnemers. Zo gaan de partijen een blauwdruk ontwikkelen voor een informatie- en monitorsysteem waarin eenduidige kwaliteitsgegevens zijn opgenomen. "Bij iedere afnemer wordt op een andere manier informatie aangeleverd. Dat kunnen we automatiseren. Dan kunnen we meegeven hoe een product er bij staat. Dat is voor supermarkten niet belangrijk, maar wel voor de handel."

Het streven van de plannen is productinformatie gericht beschikbaar te maken voor schakels in de keten. Een belangrijk onderdeel van het informatiesysteem is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door telers. Daarnaast is kwaliteitsverbetering een belangrijk doel van de afzetpartijen. "Het blijkt dat verschillende schakels van de keten weinig kennis delen over elkaar’s expertise, zoals kwaliteitseisen. Dat heeft er al toe geleid dat we nu 1 dag kunnen winnen door aan afnemers in de nacht te leveren in plaats van de ochtend. Dat zorgt ervoor dat er in de keten weinig tot geen voorraad meer nodig is."

Volgens Vooijs kiezen de afzetpartijen ervoor transparant samen te werken in het kwaliteitsproject. "Als groente en fruit partijen hebben we niets te verbergen. We willen aan handelspartijen laten zien wat we doen." Het PT wil na een onderzoeksperiode nu de tweede fase van dit project gefaseerd financieren, om tussentijds te evalueren. Het PT wil dit jaar zo 63.000 euro steken in het project, terwijl de aanvraag twee keer zo hoog was.

Of registreer je om te kunnen reageren.