Home

Achtergrond 167 x bekeken

Actie voor meer vrouwen in EU-bestuur

Het Europarlement en de Europese Commissie moeten evenveel vrouwen als mannen tellen.

Zonder zulke gelijkheid is er geen moderne Europese democratie, stelde de actiegroep 5050democracy dinsdag, met het oog op de verkiezingen in juni.

De groep stelt dat vrouwen meer dan de helft van de bevolking van de EU uitmaken. Toch zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de besluitvorming op alle niveaus in Europese instellingen.

De groep krijgt steun van veel politici, onder wie minister Ronald Plasterk (Onderwijs). "Het aantal vrouwen in de Europese politiek groeit niet snel genoeg. We moeten harder proberen'', zegt de bewindsman op de site www.5050campaign.wordpress.com. Europarlementslid Emine Bozkurt (PvdA): "50 procent vrouwen betekent 100 procent gelijkheid in besluitvorming.''

Een woordvoerder van de Europese Commissie wees suggesties voor vrouwenquota in het EU-bestuur dinsdag af. Het EU-verdrag voorziet daar niet in. Hij stelde dat de Commissie meer vrouwen dan ooit telt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.