Home

Achtergrond 191 x bekeken

'Accijnsverhoging bier desastreus en onzinnig'

Nederlandse bierbrouwers vinden een accijnsverhoging 'desastreus en onzinnig'.

Dat schrijft branchevereniging, het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK). De regering Balkenende wil de accijns voor 2009 met 30 procent verhogen.

Volgens het CBK wordt de alcoholconsumptie door de maatregel nauwelijks verminderd, en schiet ze haar hoofddoel dus voorbij. De organisatie citeert een onderzoek van Ernst & Young, waaruit blijkt echte 'probleemdrinkers' de maatregel negeren.

Juist de reguliere en gematigde drinkers zijn gevoelig voor prijsverhogingen, aldus het accountantsbureau. Volgens het CBK beschouwt de overheid de brouwerijsector als een ‘makkelijke bron van inkomsten’.

De accijnsopbrengst op bier neemt door de maatregel toe met ruim 300 miljoen euro. Nederland is de grootste bierexporterende natie ter wereld, aldus het CBK, iets waar de overheid juist trots op moet zijn. De bieraccijns is in Nederland de helft hoger dan in België en 3 keer hoger dan in Duitsland.

Het CBK noemt ook de duurdere granen en transportkosten en ingevoerde verpakkingsbelasting als redenen op dit moment bier niet duurder te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.