Home

Achtergrond 408 x bekeken

ABN Amro: multi-site productie biedt voordeel

De zogenoemde multi-siteproductie biedt voor de Nederlandse varkenshouderij flinke saldovoordelen.

Dat schrijft de ABN Amro bank in een sectorrapport over de varkenshouderij. Bij multi-siteproductie wordt een scheiding gemaakt tussen de locaties voor zeugen en die voor speenbiggen. De speenbiggen worden opgefokt op een gespecialiseerd bedrijf, waarna ze naar de mesterij gaan. Die mesterij kan op hetzelfde bedrijf zijn als de speenbiggen (tweeweg), of op een derde locatie (drieweg).

ABN Amro berekent in het rapport de effecten op de saldo’s voor multi-site producties. De bank gaat uit van een tweeweg multisite met een bedrijf met 2.000 gemiddeld aanwezige zeugen en een vleesvarkensbedrijf met 1.000 varkens. Het zeugenbedrijf voorziet meerdere bedrijven van biggen.

Voor het vleesvarkensbedrijf komt de bank uit op een saldoverbetering van € 16,10 per gemiddeld aanwezig dier. Voor het bedrijf met 1000 vleesvarkens komt dat neer op een bedrag van 16.100 euro. Het voordeel wordt onder meer behaald door goedkopere inkoop van voer en een lager voerverbruik. Hierdoor wordt € 1,80 per gemiddeld aanwezig dier bespaard. De uitval wordt 2 procent lager door een betere gezondheid van de dieren. Het aantal rondes stijgt met 0,2 per jaar.

Het zeugenbedrijf haalt financieel voordeel uit een 0,6 hogere biggenproductie per zeug per jaar. Dat levert per gemiddeld aanwezige zeug 24 euro per jaar op. De hogere biggenproductie wordt behaald doordat er minder gezondheidsproblemen zijn, omdat de biggen meteen na het spenen van het bedrijf gaan. De voerkosten liggen iets hoger door een hogere biggenproductie en minder uitval van biggen. Het saldo op het bedrijf stijgt hierdoor met een bedrag van € 36,90 per gemiddeld aanwezige zeug. Voor het hele bedrijf komt dat neer op een saldovoordeel van 73.800 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.