Home

Achtergrond 400 x bekeken

Zuivelbedrijf Willig aan kop bij geitenmelkprijs

Zuivelbedrijf Henri Willig in Heerenveen zet dit jaar tot nu toe de beste prijs neer voor geitenmelk.

Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel (PZ). Cumulatief bezien betaalde het bedrijf tot en met juni een gemiddelde prijs uit van € 50,29 per 100 kilo melk. Dat is bijna 5 euro per 100 kilo meer dan Coöperatie Amalthea deed. Die betaalde gemiddeld € 45,35 per 100 kilo uit.
Gemiddeld hebben de melkgeitenhouders in het eerste halfjaar van 2008 een prijs van € 47,62 per 100 kilo standaardmelk ontvangen.
Dat is ruim 16 procent meer dan in 2007. Toen bedroeg de voorlopige melkprijs over het hele jaar bezien gemiddeld € 42,74.
Hoewel de melkprijs tot nog toe dit jaar aardig hoger is dan vorig jaar heeft de melkprijsontwikkeling een dalende lijn ingezet, net als in de gewone melkveehouderij.
Tegelijk met de melkgeldafrekening over juni hebben de geitenhouders van CBM en HGM een nabetaling over 2007 ontvangen. CBM heeft een ook een definitieve slotuitkering gedaan van 13 cent per kilo vet en eiwit. HGM heeft een voorschotnabetaling gedaan van 4 cent per kilo vet en 10 cent per kilo eiwit.
Afhankelijk van de prijzen van de andere geitenzuivelbedrijven volgt in september nog een defintieve nabetaling over 2007.
Henri Willig heeft een voorlopige nabetaling over 2007 aangekondigd van 25 cent per 100 kilo melk met 7,5 procent vet. Die nabetaling wordt in augustus overgemaakt. Willig heeft ook nog een definitieve nabetaling over 2006 aangekondigd, van 45 cent per 100 kilo melk. Ook deze nabetaling wordt in augustus uitgekeerd.
Voorlopig de beste uitbetaler over 2007 is BGNN in Leek, dat een prijs betaalde van € 45,56 per 100 kilo. Daarna volgen CBM, de Bettinehoeve en Henri Willig. De slechtste uitbetaler is Van Dijk met € 40,24 per 100 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.