Home

Achtergrond 207 x bekeken

Zorgwekkend

Groot-Brittannië krijgt de runder-TBC maar niet in de greep. Sterker, de situatie wordt al minder duidelijk.

Zo is het percentage nieuwe besmettingen op rundveehouderijen nog nooit zo hoog geweest als dit jaar. Dat baart ernstige zorgen, ook in Nederland. Eerder dit jaar werd de ziekte geïmporteerd via Britse kalveren. Nadien is het gelukkig in Nederland rustig gebleven, al is er volgens het landbouwministerie nog wel een melding geweest van één mogelijke besmetting. Dat bleek loos alarm, maar toont wel aan dat de Britten hun identificatie & registratie nog altijd niet op orde hebben.

Ook dat is zorgwekkend. Gelukkig is de Nederlandse kalversector zo wijs geweest vrijwillig een importverbod af te kondigen na de vondst van runder-TBC. Volgens ingewijden wordt dat nageleefd, ook door handelaren die niet bij de Stichting Kwaliteitscontrole Vleeskalversector (SKV) zijn aangesloten. Daarbij helpt wel de markt mee: de vraag naar nuchtere kalveren is klein, waardoor de verleiding niet echt groot is toch Britse dieren in te voeren.

De invoerstop leidt tot een grootschalige ruiming van stierkalfjes in Groot-Brittannië. Dat is triest, maar het kan niet anders. Het leidt er bij de Britten wel toe de druk op overheden te vergroten de handel weer mogelijk te maken. Zonder keiharde garanties is dat spelen met vuur. Gelukkig lijkt de Nederlandse kalversector zich dat te beseffen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.