Home

Achtergrond 297 x bekeken

Zoeken naar alternatieven van warmteopslag

Alternatieve technieken om overtollige warmte op te slaan bieden nog onvoldoende perspectief.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO-Bouw uit Delft in opdracht van het Productschap Tuinbouw (PT) in Zoetermeer.

Het ondergronds opslaan van overtollige warmte in zogenoemde aquifers is en blijft een sterke optie. Voorop gesteld dat de ondergrond het toelaat en een vergunning is afgegeven. Wanneer deze zaken niet goed geregeld kunnen worden komt er ruimte voor andere opties. Daarbij wijzen de onderzoekers op het gebruik van gesloten bodemwarmtewisselaars en opslag van warmte in onder de kas aangelegen waterbassins.

Als nadelen van deze laatste systemen noemen de onderzoekers de lage opslagcapaciteit van energie. Vaak vallen de investeringskosten zo hoog uit dat het niet meevalt dit rond te rekenen. Op de lange termijn biedt eventueel thermochemische opslag van warmte voor de glastuinbouw perspectieven. De uiteindelijke keuze van buffer wordt bepaald door omstandigheden.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.