Home

Achtergrond

Zestien agenten dood door aanval op politiebureau

Zestien Chinese agenten zijn vandaag om het leven gekomen, nadat twee handgranaten waren ontploft op een politiebureau in de meest westelijke regio Xinjiang.

Dat heeft staatspersbureau Xinhua laten weten. Zestien anderen raakten gewond. Twee personen reden een vrachtwagen het bureau binnen en gooiden de granaten. Beiden zijn gearresteerd. Een van de arrestanten is gewond aan een been.

Politiefunctionarissen noemden de aanval op het politiebureau een terreuractie. De Chinese autoriteiten lieten weten dat niet duidelijk is of er een verband is tussen de aanslag van maandag en het begin van de Olympische Spelen vrijdag in Peking. De aanval vond plaats in Kashgar, bij de grens met Kirgizistan. Xinjiang is een autonome regio in het noordwesten van China. In de regio wonen circa 8 miljoen Oeigoeren, de grootste islamitische minderheidsgroep in China.

Volgens de Chinese overheid hebben Oeigoerse separatisten banden met het terreurnetwerk Al-Qaeda. Mensenrechtenorganisaties stellen dat China dit argument aangrijpt om de onafhankelijkheidsbeweging de kop in te drukken. Ruim drie weken geleden liet de politie in Xinjiang weten dat dit jaar ruim tachtig terreurverdachten zijn opgepakt. De arrestanten zouden aanslagen willen uitvoeren tegen de Olympische Spelen in Peking.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.