Home

Achtergrond 4 reacties

Zalm onderzoekt kosten Koninklijk Huis

Voormalig VVD-minister Gerrit Zalm van Financiën leidt een werkgroep die onderzoek gaat doen naar de kosten van het Koninklijk Huis.

Een ingewijde in politiek Den Haag heeft donderdag een bericht van Elsevier hierover bevestigd. De Tweede Kamer drong eerder aan op meer helderheid over de bedragen die de overheid kwijt is aan het Koninklijk Huis. De miljoenen worden betaald door diverse departementen en zijn soms moeilijk terug te vinden in de begrotingen.

In juni kondigde het kabinet aan dat het alle regelingen en afspraken over de financiering laat bekijken. Eventuele aanpassingen sluit het niet uit. In deaanloop naar een nieuwe systematiek gaan declaraties van kosten ten behoeve van het Koninklijk Huis volgend jaar via de premier naar de ministeries.

In 2010 komen de declaraties voor het broodnodige totaaloverzicht in een apart begrotingsartikel. Het totale kostenplaatje wil tot op heden maar niet helder worden. Er zijn zeven tot acht ministeries bij betrokken, die ook verschillende berekeningstechnieken hanteren.
Volgens professor Herman Matthijs van de Vrije Universiteit Brussel kost het Koninklijk Huis de Nederlandse staat dit jaar 114 miljoen euro. Matthijs baseert zich bij zijn rekensom op de rijksbegroting 2008 en telde alle kostenposten die verband houden met het koningshuis bij elkaar op.

Zalm was minister van Financiën in de kabinetten Paars 1 en 2 en Balkenende 2 en 3. Van die laatste twee kabinetten was hij ook vicepremier. Naast enkele functies in het bedrijfsleven is hij op dit moment ook voorzitter van de commissie die het onderzoek van het kabinet naar de begroting van Defensie begeleidt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja Piet, ik heb tegen 16.00 al zoveel uren erop zitten dat ik dit gemakkelijk kan, en dat maal zeven dagen dus tel maar uit.
  Heb je de slaap inmiddels uit? Kun je samen met Hertogs weer verder met forumvervuiling.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hertog jan, jij wil alles doodzwijgen wat niet in je straatje past. Dan zou het doodstil zijn in Nederland. Ik weet wel dat de koninklijke familie meer bijdraagt aan het imago van ons land dan zulke mafkezen als jij. Als jij met je grote mond ons land zou uitdragen dan lag binnen enkele weken de export op zijn kont. Jij hebt geen verstand van netwerken, wel van schoppen en afbreken.
  Als ze na het onderzoek geld overhouden, dan zou het nuttig besteed zijn als ze jou wegens smaad en laster in het chavot zouden zetten. Maar er is een troost; één gek kan meer roepen dan tien wijzen kunnen ontkrachten. Jouw intelligentie niveau ligt ver onder dat van onze kroonprins, je kunt er nog niet aan ruiken.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Hopelijk doet Zalm zijn werk goed en zal blijken hoe zinloos en duur de Oranjes zijn. dan zal ook blijken hoeveel geld er jaarlijks door deze familie gespendeerd wordt aan het zinloos doodschieten van dieren, allemaal geleerd van Duitser Bernhard, onze zgn "natuurbeschermer".
  Het is te hopen dat in nederland besloten wordt dat door deze familie niet meer gejaagd mag worden op kosten van de Ned. samenleving. we moeten hiervan af. we moeten deze familie gaan doodzwijgen, gezien hun gedrag tov dieren. gelukkig heeft onze Koningin nooit meegedaan aan dat soort moordpartijen, maar de genen van opa zijn doorgegeven aan de toch al niet intelligente kroonprins en zijn broers. Want dat zijn geldverkwisters pur sang. Heb ik het nu wel netjes verwoord??? niet schrappen dus.

 • no-profile-image

  Piet

  Ben het helemaal eens met Hertogs. En jij veehouder: ik dacht dat jij overdag moest werken ipv onnozele verhaaltjes op internet zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.