Home

Achtergrond 180 x bekeken 1 reactie

Winst ADM verdampt in laatste kwartaal

De winst van agro-gigant Archer Daniels Midland (ADM) is het afgelopen kwartaal met 61 procent gedaald tot 372 miljoen dollar (240 miljoen euro), vooral dankzij dure grondstoffen en de verkoop van onderdelen.

De omzet steeg met 78 procent tot 21,7 miljard dollar (14 miljard euro). Het concern uit Illinois gaf op de persconferentie aan dat 90 procent van de toegenomen omzet de danken is aan hogere grondstofkosten. ADM geldt als één van de drie grootste collecteurs, verwerkers en distributeurs van granen en oliezaden.

De gestegen bulkprijzen zijn volgens bestuursvoorzitter Patricia Woertz met wisselend succes doorberekend aan de klant. De overige 10 procent die de omzet steeg dankt ADM aan betere verkopen van met name ethanol , mais en oliezaden.

Over het hele jaar leverde het gebroken boekjaar, geëindigd op 30 juni, een 17 procent lagere winst op van 1,1 miljard euro. De omzet steeg 59 procent naar 45 miljard euro. Deels daalde de winst door de verkoop van onderdelen van de divisie die oliezaden-verwerkt.

Volgens ADM blijft de vraag naar plantaardige oliën en proteïne rijke producten groot, evenals de vraag naar mais, die groeit door het wereldwijd toenemende gebruik van ethanol.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    bij nutreco steeg de winst dank zij de dure grondstoffen

Of registreer je om te kunnen reageren.