Home

Achtergrond 242 x bekeken

Windmolenparken op zee na tien jaar operationeel

Door ellenlange vergunningprocedures duurt het tien jaar voordat windmolenparken op zee in bedrijf worden genomen.

De ambities van het kabinet om in 2020 6000 megawatt vermogen te halen uit de offshore windmolenparken wordt op deze manier niet gehaald. Daarvoor waarschuwt Stichting Natuur en Milieu vandaag nadat zij knelpunten in de aanvragen voor molens op zee lieten onderzoeken door de Kafkabrigade. Dat is een groep specialisten die speurt naar onlogische regelgeving, in 2006 in het leven geroepen door het ministerie van Bestuurlijke Vernieuwing.

"Maar liefst zeven ministeries zijn betrokken bij de verlening van een bouwvergunning'', stelt Natuur en Milieu. Volgens de club leidt dit tot een stammenstrijd tussen ministeries "die nog wordt versterkt door de tegenlobby''.

Natuur en Milieu wil dan ook dat voor de aanleg van windmolenparken op zee dezelfde aanlegbesluiten worden genomen als voor andere grote infrastructurele projecten. Ook vindt de stichting dat naar voorbeeld van de aanleg van infrastructurele projecten het geld dat nodig is voor de bouw van de windmolenparken vroegtijdig gereserveerd moet worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.