Home

Achtergrond 776 x bekeken 2 reacties

Wilde zwijnen als bezienswaardigheid

"Erg dom'' noemt boswachter Theo Glastra van Staatsbosbeheer het voeren van wilde zwijnen door toeristen bij het Gelderse Vierhouten.

"Het zijn wilde dieren die makkelijk een paar vingers afhappen.'' Bij Vierhouten zijn de talrijke wilde zwijnen een bezienswaardigheid geworden. Toeristen van nabijgelegen campings lokken de dieren onder meer met brood. Mensen komen zo oog in oog te staan met de zwijnen. Ouders nemen hun kinderen mee om de dieren te bekijken.

Glastra spreekt van zeer onverstandig gedrag. "De zwijnen weten inmiddels dat er voedsel te halen is en komen dus steeds terug. Dat nieuws gaat vervolgens als een lopend vuurtje over de campings in de omgeving. Steeds meer mensen komen kijken.'' Het duurt volgens de boswachter niet lang voor er ongelukken gebeuren. "Afgehapte vingers of een zwijn onder een auto; met wilde dieren weet je het nooit.''

Staatsbosbeheer kan geen maatregelen nemen om het voeren van zwijnen te voorkomen. De bossen bij Vierhouten vallen onder de Kroondomeinen van Paleis Het Loo.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans Spek

  Ongeveer 1994 was ik met vakantie in Holland en verbleef in Apeldoorn. Ik wandelde en fietste van de drie weken minsten de helft door de bossen in die omgevingen. Bij het kruispunt Elspeeterweg en Enkhoutweg bij Niersen was een hele gorep vakantiegangers en en wilde zwijnen. De mensen probeerden de zwijnen WITTE BROOD te voeden. Een klein meisje die bang was het brood te geven bleef terugtrekken. Het zwijn besloot het af te pakken en zodoende veroorzaakte enn grote schram. Pa verschrikkleijk kwaad probeerde het zwijn te schoppen waar de zon niet schijnt. Ik gaf hem de zelfde preek die wij hier krijgen met respect tot beren. NO, NO. Ze moeten zichzelf bedruipen met natuurlijk.
  Later stopte ik op de Hoge Duvel, het jachtopzieners huis waar mijn grootvader vroeger als boswachter woonde (voor de oorlog tot 1942). Sprak met de jachtopziender wat er bij Niersen gebeurd was maar vond het nier bepaald belangrijk Het zijn maar een paar zwijnen die we dat laten doen, leuk voor de touristen!
  Op den duur zijn de zwijnen de dupe.

 • no-profile-image

  gert

  hoewel hier geen wilde zwijnen zijn,houdt staatsbosbeheer hier rondleidingen voor toeristen door de natuur,of kan dat in vierhouten niet vanwege de aanwezige wilde zwijnen,nu gaan de toeristen daar op eigen houtje

Of registreer je om te kunnen reageren.