Home

Achtergrond 6 reacties

Wetenschappers ontdekken nieuw plantenhormoon

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben een nieuw plantenhormoon ontdekt, dat verantwoordelijk is voor het regelen van de vertakking van de plant. De ontdekking is volgens de universiteit van groot economisch en maatschappelijk belang.

Plantenhormonen zorgen voor het grootste deel voor groei en bloei van de plant. De plant maakt deze stoffen zelf en regelt zo onder meer aanpassing aan het milieu en groei en ontwikkeling van wortels en stengels. De nu ontdekte strigolactonen regelen hoezeer de plant zich vertakt.

Door het hormoon van buitenaf in meer of mindere mate toe te voegen, kunnen plantveredelaars nu zelf bepalen hoeveel vertakkingen een plant krijgt. Dat is onder andere voor snijbloemen, potplanten en tomatenplanten belangrijk. Siergewassen worden mooier door meer of juist minder takken, terwijl tomaten beter rijpen aan een plant met weinig zijtakken.

Plantveredeling en glastuinbouw zijn voor Nederland economisch belangrijke sectoren, die veel werkgelegenheid scheppen. Nederland loopt internationaal voorop met innovaties in de sectoren. Daarom kan de ontdekking van het nieuwe plantenhormoon bijzonder waardevol blijken te zijn, aldus de Wageningse universiteit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  E.T.

  Gaarne per koeriersdients 20 liter. Het lijkt mij trouwens nogal laat om met een nieuw plantenhormoon op de proppen te komen. Hebben wetenschappers zo lang zitten te slapen?

 • no-profile-image

  voorzichtig gebruiken bij

  Het is geen discussie dat bij "groeperingen" alles wat technologisch is vervaardigd en word ingezet in de landbouw bijvoorbaad slecht is. Als de wereldbevolking blijft toenemen, geen twijfel zou ik zeggen, dan moeten dit soort oplossingen komen. Dit om de produktie van voedsel bij te kunnen benen.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...vraagt mijn zoontje van 12 : mama wat
  zijn hormonen....? tja....
  ...die doen goede en soms slechte dingen...
  zoontje : zoals jouw borstkanker? ... tja
  w.s. wel....
  wat doen ze dan voor goeds? Tja... hier
  heb je mijn leerstof Plantenveredeling,
  probeer dat maar eens te lezen en dan
  proberen we daar samen een antwoord
  op te vinden....
  zoontje : ... dat dikke pak papier?!!...dan
  heb ik geen tijd meer om je te helpen...
  Plasje : ... tja, de hormoontjes zeker.....

 • no-profile-image

  kippenboer

  Ik weet nog niet of de consument hier op zit te wachten. Jarenlang is alles wat riekt naar hormonen en manipulatie verketterd. En nu ineens zou dit de nieuwe zaligmaker moeten zijn? Vallen deze tomaten onder de noemer biologisch? Voor de bloemen kan het mij niet schelen; die eet ik toch niet op.

 • no-profile-image

  Rinie

  Een biologisch gekweekte tomaat groeit in de grond en niet op substraat met kunstmatige voeding. De zijscheuten moet je even weghalen. Nou, en? Dat biedt werkgelegenheid.
  En wat betreft de bloemen, gelukkig eten we die niet op. want die staan stijf van het gif tegen luis en andere schimmels en belanden in de groenbak. Groen? Chemisch afval zult u bedoelen.

 • no-profile-image

  Willem Evertse

  Echt nieuw is de ontdekking van strigolactonen niet. Ze staan reeds lang bekend als signaalstoffen voor de kieming van zaden. De term plantenhormoon dekt dan ook de lading niet helemaal. Experimenten wereldwijd richten zich dan ook op de vele afgeleide verbindingen met gelijksoortige groeireacties. Desalniettemin kan het wel degelijk van groot belang zijn voor de regulering van de voedselproductie. Wat een ieder in het woorden hormoon, regulering of manipulatie wilt zien, is voor zijn/haar verantwoording.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.