Home

Achtergrond 185 x bekeken

Wereldwijde hardfruitsector werkt aan gezondheidsstrategie

De World Apple and Pear Association (Wapa) selecteert bestaand gezondheidsonderzoek over het eten van appels en peren voor een marketingstrategie.

Volgens Adrian Barlow, van het English Apples and Pears, brengt Wapa het bestaande onderzoeksveld in kaart. Nu is het tijd voor een prioritering van het onderzoek, stelt hij.

De Britse fruitorganisatie is lid van Wapa, net als de Nederlandse. Vanaf 2003 werkt Wapa aan het bureauonderzoek dat zich richt op zeker tien gezondheidseffecten voor de mens. Het onderzoeksveld is echter heel breed. De focus ligt daarbij vooral op het systeem van hart- en bloedvaten, kanker en ademhaling. De flavenoiden in appels (antioxidanten) hebben een bewezen effect op het cholesterol, het ontstaan van kanker, astma en ouderdomsverschijnselen als alzheimer, stelt hij.

Ook het stofje phloridzin in appels wordt als interessant beschouwd, omdat het zorgt voor een betere opname van andere gezondheidsbevorderende stoffen. Van pectine is bekend dat het een gunstig effect heeft op het cholestorol en hart- en bloedvaten.
Overigens wordt ook gekeken naar de gezondheidseffecten van peren. Dit fruit lijkt vooral veel effect te hebben op bloeddruk, de mineralenhuishouding en vochtregulatie in het lichaam. Verder is het een geschikt fruit bij afslanking en stimuleert het de vertering.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.