Home

Achtergrond 423 x bekeken 4 reacties

Weinig schade in mais door bladvlekkenziekte

De problemen met bladvlekkenziekte bij mais lijken dit jaar mee te vallen.

Ondanks meer waarnemingen de laatste weken lijkt de bladvlekkenziekte niet veel schade meer te kunnen veroorzaken. De Animal Sciences Group (ASG) verwacht dat de ziekte zich komende tijd wel verder zal verspreiden. De eerste aantastingen werden dit jaar pas eind juni waargenomen. In juli heeft de ziekte zich niet verder uitgebreid, maar de eerste twee weken van augustus meldt het ASG meer aantastingen op grote schaal.

"Vorig jaar was de situatie dramatisch", zegt Bert-Jan van Dinter van zaadbedrijf Van Dijke Semo. "De eerste infecties vonden toen al in april plaats." Aangezien de bladvlekkenziekte zich dit jaar pas laat manifesteert lijkt de kans op veel schade klein. "De kolfvulling is bij veel maisplanten al geregeld”, zegt Herman van Schooten van het ASG. "Daarom zal de bladvlekkenziekte van beperkte invloed zijn op de kwaliteit van de mais."

Volgens Van Schooten lijkt ook de schade die de ziekte vorig jaar veroorzaakte mee te vallen. "Uit de monsters die we van maiskuilen hebben genomen blijkt dat de invloed van de bladvlekkenziekte op de voederwaarde mee valt." Leon van Beuningen, hoofd research bij zaadkweker Limagrain Advanta, zegt slechts hier en daar de bladvlekkenziekte te hebben gesignaleerd. "Het probleem speelt veel minder dan vorig jaar." Ook Richard Korver, adviseur bij DLV Plant, zegt dat de problemen dit jaar meevallen.

Het direct oogsten van aangetaste mais is volgens ASG niet altijd verstandig. Om inkuilverliezen te beperken is het advies om zo mogelijk de door bladvlekkenziekte aangetaste mais niet natter in te kuilen dan 30 procent drogestof. Het drogestof gehalte van de gehele plant wordt vooral bepaald door de rijpheid van de kolf en de hoeveelheid vocht in de stengel en niet in het blad.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bertje

  Ik ben het met dat maisboertje eens, bij ons in de buurt zijn volgens mij alle percelen in meer of mindere mate aangetast, en dat is vooral de laatste week opgevallen. Dus ik weet niet of u de maisboeren van nederland iets voor wilt houden maar er is wel degelijk iets aan de hand.

 • no-profile-image

  Maisadvies.nl

  Voor diegene die precies wil weten wat voor gevolgen deze schimmel heeft kijk op www.maisadvies.nl

 • no-profile-image

  maisboer

  Natuurlijk zegt Advanta Limagrain dat de voederwaarde niet lager is, zij hebben immers geeneen ras dat bestand is tegen deze ziekte. en wat vanDijke betreft: vorig jaar waren de eerste aantastingen in juli en niet in april !
  Kortom het wordt dit jaar wederom een jaar met volop schimmel in de mais, en volgens mij is hier niemand blij mee.
  Dus rassenlijsten van Nederland kom nu maar eens met cijfers.

 • no-profile-image

  maisliefhebber

  Je ziet als het grootte bedrijven het niet past dan is er niets aan de hand. Het commerciele belang gaat voor de kwaliteit die de boer in de kuil krijgt. Als je maar 1 jaar bladvlekkenziekte gevoeligemais gemolken hebt praat je wel anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.