Home

Achtergrond 180 x bekeken

Week 35: vrije kuikenprijs lager

De basiscontractprijs voor levering komende week is niet gewijzigd en noteert €0,765/kg inclusief btw.

De vrije kuikenprijzen werden deze week met 1 cent naar beneden bijgesteld.

Kuikendelen met bot lopen goed

Het goede nieuws is dat delen als kuikenvleugels, kuikenpoten, kuikenbouten en drumsticks het goed blijven doen. De vraag naar deze kuikendelen met been blijft zonder meer goed.

Er is een heel behoorlijke vraag naar kuikenbouten en dat geldt niet alleen voor een traditioneel afzetgebied als Roemenië, maar voor meerdere Oost-Europese afnemers. De prijzen die men hierbij weet te realiseren zijn zeker niet verkeerd en liggen nog altijd ruim boven het peil van vorig jaar rond deze periode en lijken deze week zelfs nog iets verder op te lopen.

Afzet kuikenfilet blijft toch tegenvallen

Minder gunstig is toch het nieuws over kuikenfilet. De afgelopen weken nog kon worden gemeld dat er een licht oplopende vraag naar kuikenfilet merkbaar was, maar slachters en handelaren vonden de vraag naar kuikenfilet deze week toch weer tegenvallen.

Afzet op VK blijft moeizaam

De afzet naar het Verenigd Koninkrijk is nog steeds een moeizaam verhaal, enerzijds omdat de consumptie aan de andere kant van de Noordzee onder druk staat, maar vooral ook omdat de kuikenproductie in het Verenigd Koninkrijk nog zeker niet minder wordt. Men verwacht dat daar op termijn overigens wel verandering in komt.

Meer acties met kuikenfilet in aantocht

Enkele retailers zijn vorige week met wat filetacties begonnen, maar dat gold begrijpelijk, alleen de regio’s waar de vakantie afliep. Op dit moment loopt het nog niet echt geweldig met de afzet van kuikenfilet, maar het lijkt er wel op dat een aantal retailers vanaf volgende week met landelijke acties zullen starten, omdat dan de vakantie in alle regio’s weer voorbij is. Overigens zal het hier niet enkel kuikenfilet betreffen, maar ook zeker delen met been.

Aanbod niet extreem groot

Het aanbod is niet extreem groot en dat is maar goed ook, want anders zouden de prijzen nog verder zakken en dan zouden de verdiensten van de nu nog goed lopende kuikendelen met been ook onder druk komen te staan.

Verdiensten onder druk

Over de verdiensten van de vleeskuikenhouders en de pluimveeslachters kan gemeld worden, dat het zo langzaamaan een moeizaam verhaal wordt een redelijke boterham te verdienen. Dat lijkt in tegenspraak met de redelijk goede verdiensten bij de afzet van de botproducten, maar de helft van een kuiken bestaat uit filetkappen en de goede resultaten bij de delen met been worden vrijwel weggepoetst door de beroerde filetsituatie.

De marges staan hierdoor bij zowel de mesters als slachters onder druk en de diverse marktpartijen kijken met een schuin oog naar de voerfabrikanten, want daar zouden de marges volgens enkele informanten, ondanks de gestegen grondstofprijzen voor voeders, een stuk positiever uitvallen.

Huishoudelijke aankopen eerste halfjaar

Recentelijk zijn de resultaten van de huishoudelijke aankopen van vlees over het eerste halfjaar beschikbaar gekomen. De aankopen van kip/kuikenvlees zijn het eerste halfjaar van 2008 naar volume met bijna 2% gestegen en naar bestedingen met ruim 4,5%, dit vergeleken met het eerste halfjaar van 2007.

Binnen kip/kuikenvlees zat hele kip weliswaar sterk in de plus, maar het aandeel hiervan binnen de aankopen is beperkt. Borstvlees heeft binnen de aankopen volumematig het grootste aandeel en de volumeaankopen hiervan zaten ondanks een lichte prijsverhoging toch nog iets in de plus. Dat resultaat was overigens wel te danken aan de groei van deze aankopen in het eerste kwartaal van dit jaar, want in het tweede kwartaal van 2008 was het beeld iets minder positief.
De huishoudelijke aankopen van de diverse roodvleessoorten ten slotte, zaten voor het merendeel in deze periode in de min.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.