Home

Achtergrond

'WTO gesprekken uitgesteld tot na verkiezingen VS en India'

De WTO-onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord vinden na de presidentsverkiezingen in de VS en India mogelijk een vervolg.

Dat verwacht althans de prominente econoom Joseph Stiglitz tegenover persbureau AFP.

De deal die op tafel lag was volgens Stiglitz nooit erg aantrekkelijk geweest. "Het had ontwikkelingslanden in 2015 16 miljard dollar opgeleverd. Dat is 0,2 procent van het gemiddelde bruto binnenlands product van een ontwikkelingsland."

Stiglitz noemt de voorstellen van de VS over de zogeheten ‘special safeguard mechanism’ (SSM) teleurstellend. De SSM is een ontsnappingsclausule waarbij landen bij snelle toename van importen hun eigen boeren mogen beschermen.

"Extra belastingen mochten wat de VS betreft pas worden geheven wanneer de importen toenemen met 40 procent. Niemand in de landbouw werkt met een marge van 40 procent."

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Celso Amorim, laat de Financial Times weten dat de gevolgen van het Geneefse falen groter zijn dan vaak beweerd. Volgens Amorim betekent het afketsen van een akkoord voor sommigen de hongerdood, terwijl inflatie regeringen destabiliseert.

Zijn land richt zich nu op één op één afspraken met de VS en de Europese Unie. Brazilië was in Zwitserland dicht bij zeer eenvoudige toegang van ethanol naar Europa. Tevens was de agro-grootmacht dichtbij verdere markttoegang in de VS en EU voor haar landbouwproducten.

India, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukking, heeft aangekondigd spoedig WTO-directeur generaal Pascal Lamy te ontvangen voor constructief overleg.

De handel groeit volgens de Indiërs "ondanks het drama dat wordt geschopt", gewoon door. India is bezig met Pakistan een regionaal vrijhandelsakkoord op te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.