Home

Achtergrond 2 reacties

WKK paprikateler veroorzaakt teveel lawaai en stank

Uitlaatgassen en lawaai van warmtekrachtinstallaties (WKK’s) op tuinbouwbedrijven zorgen in toenemende mate voor overlast in onder andere de gemeente Westland.

De gemeente gaat op zoek naar oplossingen. Aanleiding voor dit onderzoek is een rechtzaak, die door twee ondernemers uit de sector is aangespannen. Een vetplantenkweker heeft een kort geding aangespannen tegen zijn buurman. De plantenkweker klaagt dat hijzelf en zijn gezin in huis bijna worden vergast door de uitlaatgassen van de WKK van paprikakwekerij Barendse in Poeldijk.

In het kort geding is afgesproken dat een onafhankelijke deskundige van TNO een oplossing gaat zoeken voor de vrijkomende stank en lawaai van de installatie.

Niet alleen de bewoners hebben last van de rookwolken, die vrijkomen, maar ook valt minder licht in de kas. Dat zou groeivermindering tot gevolg hebben. Verder veroorzaakt de herrie van de WKK hoofdpijn en misselijkheid bij de gezinsleden.

Volgens een woordvoeder van gemeente Westland kan het probleem van rookgassen worden voorkomen door een hogere pijp te laten maken. Verder geeft hij toe dat het aantal klachten groter is dan ooit. Dat is wel te verklaren omdat het aantal WKK’s in deze regio zeker de laatste jaren sterk is gestegen.

Clement Mol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pascal

  Ja, zulke instalatie`s horen ook thuis in industrele gebieden en tuindertjes behoren groente`s te kweken en geen energie leveranciertje te spelen.
  FF wakker worden Nederland.

 • no-profile-image

  Chris

  WKK bij tuinders halen gemiddeld een
  rendement van boven de 90%.
  Een KOLEN centrale die dus veel meer vevuild en die de CO2 ook niet kan benutten haalt 40-50 %!
  Nog meer WKK's bouwen tuinder's!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.