Home

Achtergrond 344 x bekeken 4 reacties

Vulkaanstof zorgt voor rode gloed boven Nederland

Vulkaanstof, afkomstig van de vulkaan Kasatochi voor de kust van Alaska, kan de komende dagen leiden tot een opvallend rode schemergloed boven Nederland.

Dat meldt het KNMI. De vulkaan die deel uitmaakt van de Aleoeten, een eilandengroep tussen de Verenigde Staten en Rusland, barstte in de nacht van 7 op 8 augustus uit. Daarbij kwam zoveel zwaveldioxide (SO2) vrij, dat deskundigen de uitbarsting al vergelijken met die van de Pinatubo in de Filipijnen in 1991. Toen kwam veel stof in de stratosfeer terecht, dat zich vertaalde in rode schemeringskleuren.

De wolk zwaveldioxide van de Kasatochi is met de westenwinden vorige week meegenomen naar Nederland. Het eerste vulkaanstof heeft het KNMI hier op 16 augustus gemeten. De rode schemergloed kan een aantal dagen aanhouden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Wie heeft het nu over CO2??

 • no-profile-image

  E.T.

  Zwaveldioxide is geen CO2. Het zou mooi zijn als journalisten wat meer feiten en wetenschappelijke kennis publiceren. Nu is het allemaal zo oppervlakkig en zoveel stemmingmakerij

 • no-profile-image

  melkboer

  Zo zien we maar dat de natuur in enkele dagen meer broeikasgas kan produceren dan de landbouw in een eeuw.
  Miljoenen jaren geleden is het totale leven op aarde al eens verwoest geweest door zo'n vulkaanuitbarsting.

 • no-profile-image

  Redactie AGD.nl

  In het bericht stond ten onrechte dat de scheikundige formule voor zwaveldioxide CO2 is. Dit moet natuurlijk SO2 zijn. De redactie heeft dit aangepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.