Home

Achtergrond 3 reacties

Voorzichtig met vaccinatie

De roep om vaccinatie tegen Q-koorts klinkt steeds luider. Nederlandse en Franse deskundigen roepen op tot een snelle enting van met name Nederlandse geiten.

LTO Nederland sluit zich daarbij aan. Vandaag komen de schapen- en geitensector en het ministerie van landbouw bijeen om te praten over de mogelijkheden voor een vaccinatiecampagne.

Het ministerie van landbouw reageert voorlopig terughoudend. "Er is nog geen goed vaccin beschikbaar, maar we volgen de ontwikkelingen van de vaccins op de voet en deze ontwikkelingen kunnen heel snel gaan." De overheid is al op bezoek is geweest bij de Franse vaccinproducent Ceva, wat kan duiden op een positief advies richting de vaccinatie.

De entdrift in de geitensector is te begrijpen als gekeken wordt naar de situatie. De ziekte verspreidt zich snel onder mensen en de geitensector krijgt de zwarte piet toegespeeld, terwijl ze nu niets kan doen. De overheid en de sector willen de uitbraken in dat opzicht logischerwijs zo snel mogelijk tot staan brengen.

Het is echter de vraag of het vaccinatiewapen nu een verstandige zet is. Er zijn veel vraagtekens over het hoe en waarom van de ongekende Q-koortsexplosie. Werkt het beschikbare vaccin dan wel in dit specifieke geval? Het lijkt verstandig eerst meer te weten te komen voor dit soort stappen worden gezet. Bezint eer ge begint.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  legrand

  WAT IS ERGER Q-KOORTS OF ALUMINIUM ?
  Altijd maar in enten met aluminium hydroxyde dat volledig gif is !!!
  er zijn alernatieven met phytotherapy zoals microbioticum bijvoorbeeld, een natuurlijk weerstand verhoger zonder bijwerkingen.
  het is misschien goed om te vermelden dat alle vaccins voor dieren aluminium bevatten (en zelf sommige voor mensen nog) ook daar zijn alternatieven voor met calcium maar die zijn aan de kant gezet !!! waarom ?

  Meer informatie en diverse onderwerpen in het engels :
  http://www.terrificpets.com/forum/49882.asp

 • no-profile-image

  jan

  Er zijn een aantal geiten en of schapenbedrijven op slot gezet agv uitbraak q koorts.Waarom word niet bekend gemaakt waar deze gelegen zijn??Raar,wil men verspreiding voorkomen is het in ieders belang om alle info hierover te weten.Bij varkenspest,vogelpest dan wordt het bedrijf een vesting en totaal geisoleerd van de buitenwereld.Wie kan vertellen waarom er zo verschillend gehandeld wordt?

 • no-profile-image

  tanja

  Waarom enten? Het zijn geen proefdieren!! En dan nog.
  Wacht eerst de onderzoeken van de geitenmelk maar af.
  En wat dacht je van de rundveehouderij. Is deze wel vrij van de Q-koorts bacterie?

Of registreer je om te kunnen reageren.