Home

Achtergrond 242 x bekeken

Voorlopig handelsakkoord EU en Israel

De Europese Commissie heeft een voorlopig akkoord bereikt met Israel voor liberalisering van de handel in agrarische producten.

Dat heeft de Commissie vrijdag bekend gemaakt. "Dit evenwichtige akkoord brengt veel voordeel voor zowel Europa als Israel", aldus de Europese Commmissie.

Als het akkoord definitief is, zal het nieuwe kansen bieden voor Europese exporteurs van veel soorten producten die eerder geen toegang kregen tot de Israelische markt. Aan de andere kant zal de Israelische sector profiteren van verdere liberalisering van en toegang tot de handelsmarkt, licht de Europese Commissie toe.

Wat betreft meer kwetsbare agrarische producten zoals groente, fruit en suiker is betere markttoegang bereikt voor beide partijen door het verruimen van bestaande belastingvrije quota en door het creëren van nieuwe quotatarieven. Dit geldt voor bijvoorbeeld ganzelever, yoghurt, schapenvlees, citrusvruchten, steenvruchten, aardbeiproducten en sojaolie.

Of registreer je om te kunnen reageren.