Home

Achtergrond 3 reacties

Vijf nieuwe gevallen blauwtong

In Groningen en Drenthe zijn vijf nieuwe besmettingen van blauwtong aangetroffen.

Het gaat om schapen bij bedrijven die niet deelnamen aan de vaccinatiecampagne tegen blauwtong.

Minister Gerda Verburg van LNV roept houders van geiten, schapen en runderen daarom op om hun vee te vaccineren tegen blauwtong. Het gaat alleen om die veehouders die dat nog niet gedaan hebben. Vorige week werd de eerste besmetting van dit seizoen bekend, dat ging toen om een hobby-boer met runderen in Staphorst.

Bij aanvang van de vaccinatie campagne zijn er 6 miljoen vaccinatie-doses besteld. In juni heeft het ministerie van LNV nog eens een miljoen doses extra besteld. De eerste 300.000 doses van die laatste bestelling zijn nu beschikbaar.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  Wat opvalt is dat alle gevallen nu in het noorden zijn, dus het gebied waar vorig jaar nog niets aan de hand was.
  Hier in het zuiden zijn er volgens mij toch nog vele bedrijven die nog steeds niet geeend hebben. Dit doen ze omdat er hier en daar geluiden zijn van problemen bij het vee na het enten. De veerartsen zullen dit echter niet gauw erkenen omdat deze niet geheel onpartijdig zijn. Dat er nu nog geen uitbraken in het zuiden zijn, betekend misschien dat de dieren toch nog uit zich zelf beschermd zijn door de ziekte van vorig jaar. Misschien krijgen de niet- enters dus toch gelijk.

 • no-profile-image

  thijs Schneider

  het bedrijf in Balinge(dr) dat getroffen is door blauwtong had de volwassen dieren wel geent.het betrof hier een ramlam die te jong was om te enten(leeftijd drie maand)we zijn dan wel hobby boeren maar houden ons wel aan de regels die voor een ieder geld.

  gr Thijs Schneider

 • no-profile-image

  hans

  De niet-enters in het zuiden nu misschien. De niet-enters in het noorden lijken er op dit moment voor te zorgen dat BT nog steeds veel schade veroorzaakt. Het zal immers niet bij deze 5 blijven. En ik denk dat vele veehouders in het zuiden denken: hadden we vorig jaar maar de mogelijkheid gehad om te enten. Schade was enorm.

Of registreer je om te kunnen reageren.