Home

Achtergrond 2 reacties

Verspilling voedsel verkleint watervoorraad

Als minder voedsel in de prullenbak belandt, leidt dat indirect tot een flinke waterbesparing.

De helft van de wereldwijde voedselproductie gaat verloren, terwijl kostbare liters water zijn gebruikt om gewassen te telen of vee te fokken. Dat zei Jan Lundquist, een waterexpert van het Zweedse instituut SIWI, vandag in Stockholm op de laatste dag van een conferentie over water.

Voor de productie van een kilo biefstuk is tussen de 10.000 en 15.000 liter water nodig. Wie een kilo weggooit, zet dus eigenlijk urenlang de kraan open, aldus Lundquist.

Volgens een onderzoek van SIWI wordt alleen al in de Verenigde Staten jaarlijks 30 procent van het voedsel weggegooid, ter waarde van 32,5 miljard euro. Lundquist stelt dat dat gelijkstaat aan 40 biljoen liter irrigatiewater, voldoende om in de waterbehoefte van 500 miljoen mensen te voorzien.

In rijke landen verspillen vooral de consumenten voedsel, in de armere landen gebeurt dat vooral tijdens het productieproces. Om alle inwoners van de wereld in de toekomst van water te kunnen blijven voorzien, moeten overheden de voedselverspilling ten minste met 50 procent terugbrengen, stelt SIWI.

De bijeenkomst, waar honderden wetenschappers aan deelnamen, stond in het teken van schoon en afdoende water voor iedereen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    in europa en amerika stromen miljoenen kubieke meters zoet water in de zee of oceaan,dus water genoeg .

  • no-profile-image

    gert

    hoe krijg je water uit europa en amerika op irrigatieprojecten in arme en droge landen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.