Home

Achtergrond 365 x bekeken 1 reactie

'Versnippering bedreigt handelspositie tuinbouw'

De Nederlandse coöperatieve afzetorganisaties staan onder toenemende druk van de snel groeiende particuliere internationale handelshuizen.

Dat is volgens de koepel voor afzetorganisaties DPA een grote dreiging op een versnipperde afzetmarkt. "Het is van groot belang dat de Nederlandse coöperatieve afzet zich organiseert om de strijd met snel groeiende internationale handelsbedrijven aan te kunnen", zegt Hans van Es, directeur van de koepel voor afzetorganisaties DPA. Nederland had met The Greenery eind jaren negentig een toppositie in Europa, maar de particuliere handelsbedrijven als Chiquita, Dole, Total Produce en Univeg zijn The Greenery voorbij gestreefd.

Van Es zegt dat in reactie op de uitspraken van ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer dat de Nederlandse afzet in buitenlandse handen dreigt te komen. De sleutel ligt bij telers zelf, denkt Van Es. "De sector heeft het moeilijk, maar telers zijn blijkbaar niet bereid om de afzet coöperatief te laten samengaan. Misschien is de associatie van producentenorganisaties (APO) daarvan een tussenstap. Telers willen wel de voordelen van bundeling, maar niet de nadelen." Door de aanhoudende versnippering dreigt de tuinbouw de positie op de internationale markt te verliezen, denkt hij.

Willem Baljeu, directeur van FrugiVenta, zegt daar geen zorgen over te hebben. "Er ontstaan natuurlijk Europese organisaties, maar Haluco, dat onder Total Produce valt, heeft net zoveel belang bij de Nederlandse afzet als toen het nog een Nederlandse bedrijf was. Ik zie het probleem niet." De internationalisering van de Nederlandse handel is niet anders dan in andere sectoren. "Natuurlijk ben ik blij als Nederlandse partijen het voortouw nemen, maar dat zie je in andere sectoren ook niet." De bundeling is nog niet voorbij, denkt hij. "Ik zie verdergaande samenwerking onstaan."

Eén reactie

 • no-profile-image

  Huub Geuijen

  Stop met weekbemiddeling

  De voorverkoop van groenten is in1996 in het leve geroepen om kortere lijnen in de keten te hebben en met de eindafnemer afspraken te maken ovet kwantum en prijs.
  Maar op dit moment wordt produkt op basis van weekprijzen verkocht aan handelshuizen die speculeren en alleen in beeld komen voor transacties als ze daar zelf wel bijvaren.
  Stop met week bemiddeling aan handelaren die niet de eindafnemer zijn .
  Zolang wij denken in een periode van overproductie dat bij transacties op weekbasis aan dergelijke handelaren dat we toch maar weer een goede deal gedaan hebben, maar dat de handelaren ons in de week erna met onze te goedkoop voorverkocht produkt onze eigen echte vaste relaties bestoken zullen wij nooit meer een eerlijke prijs voor ons produkt krijgen, en onze trouwe klanten kunnen niet meer blijven concureren tegen de speculanten.
  Dus weekbemiddeling allen aan klanten die ook de eindbestemming van ons product kenbaar maken. Alle overige handel laten afrekenen op dagbasis en in geval van overaanbod zelf als telers- organisaties product vernietigen. Na een mislukte poging afgelopen winter om een APO in het leven te roepen groeit nu het besef dat de verdeelheid ons letterlijk de kop gaat kosten. Dus telers vereenigd u en doe dit vanuit een telers collectief en leg het deze keer niet weer bij de diverse besturen van onze afzet organisaties want dan wordt wederom het belang van de organisaties bovendat van de telers gesteld.

  Huub Geuijen Telerbemiddelaar Tomaat ZON

Of registreer je om te kunnen reageren.