Home

Achtergrond

Verhagen: Rusland moet troepen nu echt terugtrekken

Rusland moet nu écht werk maken van het repatriëren van zijn troepen uit Georgië. "Dat ze militairen terughalen horen we nu al vier dagen'', zei minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken vandaag voorafgaand aan overleg met zijn NAVO-collega's in Brussel.

Verhagen verwacht dat de 26 NAVO-landen dinsdag met een eensgezind standpunt over het conflict tussen Rusland en Georgië kunnen komen, ondanks meningsverschillen binnen het bondgenootschap. De Amerikanen en Britten willen een harde veroordeling, landen als Frankrijk en Duitsland willen een mildere toon aanslaan.

Verhagen wil zich niet in een van die twee 'kampen' scharen. "Het is duidelijk dat het Russische optreden buitensporig is. Het kan niet zo zijn dat de NAVO nu zou doen alsof er niets aan 't handje is. Maar tegelijk moeten we wel de mogelijkheden tot dialoog met Moskou openhouden'', aldus de minister.

Voor Verhagen kan er na het Russische geweld in Georgië geen sprake zijn van 'business as usual' met Moskou, maar hij hoopt wel dat de vergaderingen tussen de NAVO-landen en Rusland - in de zogeheten NAVO-Rusland-Raad - blijven doorgaan. De Amerikanen blokkeerden vorige week een Russisch verzoek om de NAVO-Rusland-Raad bijeen te roepen.

Verhagen zegt dat hij na een telefoongesprek maandag met zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice de indruk heeft dat de VS "nu meer open staan voor de dialoog met Rusland'' en dat ze bereid zouden zijn om de NAVO-Rusland-Raad in stand te houden. "We kunnen niet doen alsof er niets gebeurd is, maar we moeten ook geen stappen doen die we later betreuren'', aldus Verhagen.

Rusland kan ondertussen wel op andere manieren worden bestraft. Zo hield de NAVO de deelname tegen van een Russisch marineschip aan een internationale antiterrorismeoefening in de Middellandse Zee.

Voor Verhagen is het van het grootste belang dat de slachtoffers van het conflict nu zo snel mogelijk worden geholpen. De Europese Unie en de Organistatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben daarbij wat hem betreft het voortouw; de NAVO kan slechts ondersteunen. Mogelijk besluiten de NAVO-ministers dinsdag civiele experts naar het gebied te sturen die kunnen helpen met het opnemen van de oorlogsschade.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.