Home

Achtergrond 212 x bekeken 3 reacties

Verdoofd castreren in startblokken

Niets staat het verdoofd castreren van biggen nog in de weg.

Het ministerie van landbouw heeft vandaag de regeling voor het verdoofd castreren van biggen gepubliceerd in de Staatscourant. Varkenshouders mogen CO2-verdoving toepassen zonder tussenkomst van de dierenarts. Zij moeten wel eerst een cursus volgen. Die cursus is voorbereid in samenwerking met LTO, vakbond NVV en de maatschappij voor diergeneeskunde KNMvD.
De regeling vervalt op 1 januari 2015. Dat gebeurt omdat de verwachting is dat tegen die tijd het castreren geheel zal worden afgeschaft.

LTO en NVV verwachten op 18 september te kunnen starten met de eerste cursus. Volgens voorzitter Annechien ten Have van LTO-vakgroep Varkenshouderij kunnen zeugenhouders dan ook de apparaten bestellen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet nog oordelen over de constructie voor aanschaf van verdovingsboxen door de zeugenhouders. Volgens de autoriteit is er in principe geen beletsel te beginnen met de fondsvorming.

Vanaf maandag betalen supermarkten een toeslag op het varkensvlees van enkele centen aan hun leveranciers. Deze storten de toelag in een fonds tot een maximum van 3,7 miljoen euro. Hieruit worden de aanschafkosten van CO2-verdovingsapparatuur betaald.
Voor NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg vormt het uitblijven van het oordeel van de NMA nog een laatste beletsel om van start te gaan. "We moeten 100 procent zeker zijn dat de financiering geregeld is."

Ook de leveranciers van de gasverdovingsboxen, de Noord Amsterdamse Machinefabriek (NAM) en Schippers in Bladel, staan in de startblokken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mitie

  en weer zijn alle meewerkende hieraan ;gezwicht voor dreigementen van duivendak en zijn andere gesubsideerde club's

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  En wie betaald het gas en de extra arbeid ? Niet de consument neem ik aan. De slachterij en mester ook niet dus de vermeerderaar is wederom de klos. Fijn...! Kan de rest van de keten weer zeggen : wij doen wat de consument vraagt (tenminste als we het zelf niet hoeven te doen....)

 • no-profile-image

  boer uit helmond

  Ik ben benieuwd of er onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de biggetjes als ze met co,2 verdoofd zijn geweest.Heb zelf eens een keer slachthuisonderzoek gedaan bij een slachterij waar de varkens met co,2 verddofd werden .Het viel me op dat de longen heel klein waren geworden.Volgens een medewerker kwam dat door de co,2.We kunnen het natuurlijk niet hebben als de biggetjes longschade oplopen

Of registreer je om te kunnen reageren.