Home

Achtergrond 322 x bekeken 4 reacties

'Veel belangstelling voor veemarkt in Apeldoorn'

Henk Mensink probeert samen met jurist Robbert Soetens een wekelijkse veemarkt in de omgeving van Apeldoorn te realiseren.

"De eerste reacties zijn erg positief", vertelt Mensink. "Er is veel animo." Inmiddels is er een eerste vergadering met belangstellende veehandelaren en veehouders geweest. Mensink was blij verrast door het enthousiasme waarmee de ongeveer dertig aanwezigen reageerden op zijn plannen. "Het was opvallend dat 60 procent van de aanwezigen uit jonge handelaren en boeren bestond", vertelt hij opgetogen.

Op de nieuwe markt zouden naast koeien ook schapen en paarden worden verhandeld. Mensink richt zijn pijlen op de internationale handel. Dieren moeten volgens de veehandelaar net zo makkelijk vanuit landen als Duitsland, België en Frankrijk kunnen komen.
Mensink wil minimaal vijfhonderd dieren per week bij elkaar krijgen, willen de plannen doorgang vinden. Op vrijdag 12 september moet tijdens een bijeenkomst in Apeldoorn duidelijk worden of er voldoende draagvlak voor de nieuwe veemarkt is. "Als de veehouders een vrije markt willen behouden moeten ze één blok vormen", vertelt Mensink. "Op deze manier voorkomen we dat we door een monopolist onder de voet worden gelopen."

De veemarkt moet volgens Mensink ook een plek worden voor het behartigen van belangen van veehouders. "Belangrijk hiervoor is een goed fundament. Of dit er komt zal op de aanstaande bijeenkomst duidelijk worden." Het zou volgens de initiatiefnemer van de veemarkt mooi zijn als veehouders in de toekomst bij problemen ’even Apeldoorn kunnen bellen’. Hij denkt dat er naast de bestaande belangenorganisaties ruimte is. "Als je de boer op gaat, merk je dat er onvrede is. De bestaande partijen ondernemen te weinig."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wil zandvliet

  'Veel belangstelling voor veemarkt in Apeldoorn'
  aldus een artikel in het AGD van 29 augustus.

  Onderstaand citaat is afkomstig uit een brief van Minister Verburg van maart 2008

  Zoals ik in de Nota dierenwelzijn heb aangegeven heb ik de sector opgeroepen om uit oogpunt van verbetering van het dierenwelzijn en ter vermindering van de risico’s op insleep van dierziekten een plan op te stellen om te komen tot vermindering van het aantal verzamelslagen in binnen- en buitenland.

  Hoe zit het met de genoemde plannen? Gelden die niet voor Apeldoorn? Of gaan we gewoon door als altijd, verstand op nul, blik op oneindig, totdat zich weer een dierziekte voordoet? De mannen in kwestie ken ik niet, maar van de jurist mag ik toch in ieder geval hopen dat hij zijn hersenen enigszins heeft ontwikkeld en verder kijkt dan zijn eigen belangen.

  Wil Zandvliet
  Alphen aan den Rijn

 • no-profile-image

  Muller

  Veel succes met uw veemarkt plannen.
  Ik denk echter dat er in deze regio erg weinig belangstelling is voor een dergelijke introductie. Als we even proberen terug te denken aan het jaar 2001, dan zal menigeen zich weer goed voor de geest kunnen halen welke gevolgen de vele dierbewegingen kunnen hebben als er besmettelijke dierziekten in het spel zijn. Gezien de toonzetting van het artikel is het opnieuw de financiële kant van de zaak die de boventoon voert. Ik ben benieuwd naar de reacties uit de regio.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Wel een telefoon maar geen nummer om Apeldoorn te bellen. Even Apeldoorn bellen is voor mij verleden tijd.

 • no-profile-image

  schapenboer

  Lijkt mij een heel goed idee.Sinds de veemarkt in Zwolle weg is kun je het vee alleen nog maar ver weg brengen (Leeuwarden,Utrecht) en je gaat toch echt geen 80 of 100 km rijden met een karretje met 30 schapen.Daardoor ben je overgeleverd aan die verzamelcentra waar die ene opkoper de prijs bepaalt en je alleen maar ''ja en amen" kan zeggen.
  Met meerdere kopers op de veemarkt zal de prijs in ieder geval niet lager worden

Of registreer je om te kunnen reageren.