Home

Achtergrond 196 x bekeken 4 reacties

Varkenssector: stoppen restituties komt te vroeg

Jammer. Zo betitelt voorzitter Annechien ten Have van LTO Varkenshouderij het op nul stellen van de restituties voor de export van varkensvlees naar derde landen.

Dat de Europese Commissie de restituties nu stopzet kwam niet als verrassing volgens Ten Have. "We wisten dat ze er in Brussel mee bezig waren. De varkensprijzen zijn gestegen, maar je ziet nog niet dat de voerprijzen dalen. We hebben nog gelobbyd om de restituties daarom voorlopig te handhaven, maar dat is niet gelukt."

Ook voorzitter Wyno Zwanenburg van de varkenshoudersvakbond NVV is niet gelukkig met de stap van de commissie. "De varkensprijs mag dan gestegen zijn, ons kostenniveau is nog steeds veel te hoog. Daarom hadden wij graag gezien dat de restituties nog een tijd waren gehandhaafd."

De Centrale Organisatie voor de Vleessector, de branche-organisatie van slachterijen, is niet verrast over de stap van de Europese Commissie. Woordvoerder Jos Klessens: "Het zat er aan te komen." Hij durft niet te zeggen welk effect ervan uitgaat op de varkensprijs.

Guus Goertz van slachterij Hilckmann verwacht dat de beëindiging van de restitutie van 31 cent per kilo de varkensprijs zal drukken. Goertz: "In Duitsland, Polen en Hongarije is vrij veel gebruikgemaakt van de regeling voor export naar Rusland. Als de restitutie wegvalt en de afzet naar derde landen afneemt zal er bij een groter aanbod druk komen op de Europese varkensprijs."

De exportrestitutie gold voor alle bestemmingen buiten de Europese Unie. Voor een karkas ging het om 31 cent subsidie per kilo. De restitutieregeling had verder betrekking op magen en verse en bevroren delen. De aangevraagde en toegekende contracten worden nagekomen. Met name voor bevroren vlees zullen er nog contracten zijn en deze worden de komende tijd gewoon uitgevoerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stukje

  Vion zal dit misbruiken en laat de prijs veel verder zakken dan die 0.6 cent denk ik

 • no-profile-image

  maarten

  Guus Goertz van Hilckman. haha.

  Je hoeft een inkoper van een slachterij niet te vragen wat hij van de markt denkt.
  In elke zin die ze zeggen komt het woord: lager, zakken of dalen voor.

 • no-profile-image

  Jottum

  Ik weet niet of het waar is maar ik heb ergens gelezen dat doorgerekend de varkensprijs hierdoor 0,6 cent per kg. daalt, dus waar praten we over?

 • no-profile-image

  eerlijke concurrentie

  afschaffen die subsidie gewoon een manier om van de overproductie af te komen en boeren zonder steun buiten de eu daardoor kapot te concureren want die hebben ook de kosten flink zien stijgen de groeten subsidieboeren in de eu zo kan ik het ook wel volhouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.