Home

Achtergrond 183 x bekeken 2 reacties

Van Kleef en Milieudefensie samen in Netwerk

Actualiteitenrubriek Netwerk besteedde gisterenavond uitgebreid aandacht aan het verschil tussen Hollandse en Spaanse tomaten.

Het Spaanse product zou door hun hoge gifwaardes slecht voor de gezondheid zijn. Tomatenteler Frank van Kleef van Royal Pride Holland en Wouter van Eck van Milieudefensie kwamen hierbij los van elkaar aan het woord.

"De consument heeft geen keuze. De inkoper van de supermarkt bepaalt welke tomaten mensen mee naar huis kunnen nemen", aldus Van Kleef. De teler kreeg ook de gelegenheid het principe van natuurlijke vijanden aan de kijker uit te leggen met de opmerking dat deze manier van telen in Spanje niet mogelijk is. Middelen die in Nederland verboden zijn worden in Spanje daarom wel nog volop gebruikt.

Van Eck haalde gegevens van de VWA aan als bewijs dat er daardoor veel meer 'gif' op de Spaanse tomaat zit. "Je kunt het niet proeven maar op Spaanse tomaten zitten 3,2 gifsoorten per tomaat terwijl dat in Nederland maar 0,5 is."

Eerder deze week besteedde Netwerk al aandacht aan de lage prijzen die telers voor hun product ontvangen.

Van Kleef is lid van FrEsteem. Een paar weken geleden werd bekend dat deze telersvereniging afspraken heeft gemaakt met milieu-organisaties over een duurzame teelt.

Bekijk hier de uitzending van gisteravond

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  Dat is zoiets als Bush die de stoep van Poetin veegt. Of een kudde shapen laten bewaken door een roedel wolven.MD heeft alweer een nieuwe sponsor gevonden. You can hate them our join them.

 • no-profile-image

  Maarten

  Conclusie: Nederlandse tomaten hebben meer gif dan die uit Israel en Italie !

  Ik vond het een bijzonder slechte reportage van Netwerk. Stemmingmakerij. Geen enkel wetenschappelijk feit. Deze vragen werden niet beantwoord:
  * Welk gif gaat het om?
  * Zit dat nog steeds op de tomaat als je hem koopt ?
  * Kun je het eraf spoelen ?
  * Hoe schadelijk is het?
  * Hoe komt het dat Nederlandse tomaten meer gif bevatten dan Italiaanse ?
  * Waarom worden in de winter onze NL tomaten in Duitsland en Engeland verkocht en niet in NL?

  Kom kom. Zo moeilijk is het niet! Er werd een lijst getoond van landen en hun gif op de tomaten. Inderdaad, Spanje stond boven Nederland (meer gif in Spanje dus). Maar Nederlandse tomaten zijn weer giftiger dan Italiaanse (die bleken namelijk helemaal geen gif te bevatten).

  Een beetje feitelijke journalistiek in plaats van stemmingmakerij zou wel eens fijn zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.