Home

Achtergrond 1 reactie

Valse meeldauw in zonnebloem blijft 'hot item'

Ondanks dat telers dit jaar minder te kampen hebben met valse meeldauw dan vorig jaar, blijft de schimmel de gemoederen bezighouden.

Dit bleek op een bijeenkomst van zomerbloementelers op het bedrijf van Albert Boon in het Noord-Hollandse Hem. Boon heeft, in tegenstelling tot veel van zijn collega's, ook dit jaar te kampen met de hardnekkige schimmel. Daarom besloot hij om de latere zaaisels op teeltruggen te planten.

Bij een regenbui blijft de grond dan minder lang nat. De schimmelsporen hebben hierdoor minder kans om naar de wortels te zwemmen. De teler giet ook niet meer na het zaaien. Dit zorgt er wel voor dat hij ook geen onkruidbestrijding meer kan uitvoeren.

Dankzij de teeltruggen blijft Boon gevrijwaard van systemische aantasting door valse meeldauw. Wel hebben zijn zonnebloemen nu last van een aantasting van valse meeldauw op het blad. Collega-telers vermoeden dat deze besmetting afkomstig is van het eerste besmette vak en dat de schimmel zich door de lucht heeft verplaatst.

Opvallend was dat niet alle vakken op de teeltruggen er last van hebben. Boon denkt dat het stadium waar de plant zich in bevindt hier voor bepalend is. De langere lengtes zijn minder gevoelig. Als de weersomstandigheden gunstig blijven, kunnen de bloemen mogelijk over de bladaantastingen heen groeien.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    helianthus teler

    het is zijn eigen schuld moet ie maar meer teelt wisseling doen dit scheel al 80% en moet hij iets veder uit elkaar gaan zaai en gewoon 10 bij 75 zaaien en gecoat zaad kopen en van begin af aan elke 7 dagen spuiten dan heb je nergens last van maar er zijn mensen die te hebberig zijn en willen meer per h hebben helaas jammer dit brengt veel valse meeldauw mee het gewas moet ruimte hebben om op te kunne drogen als ze aan het begin al tegen elkaar staan kan het niet missen tobbert

Of registreer je om te kunnen reageren.