Home

Achtergrond

Vale gier ’live’ ontdaan van jasje

De vale gier die vorige maand in de Wieringermeer dood werd gevonden, is vrijdag in het Leidse museum Naturalis geprepareerd. Zo’n vijftig mensen zagen toe hoe de conservator het beest ’live’ van zijn jasje ontdeed.

”De huid, de veren en de botten zijn nog helemaal intact en worden bewaard in de collectie van Naturalis”, zei een woordvoerster van het museum vrijdag.

Het publiek bestond voornamelijk uit kinderen. ”Ze zaten er met hun neus bovenop, waren enorm geïnteresseerd en stelden veel vragen aan de preparateur”, aldus de zegsvrouw.

De vale gier heeft zijn oorspronkelijke leefgebied in Spanje en Portugal, maar wordt de afgelopen tijd steeds vaker in Nederland gesignaleerd. Het komt zelden voor dat de reusachtige roofvogel in Nederland het loodje legt. De laatste keer was volgens Naturalis in 1944.

De vale gier die vrijdag onder het mes ging, was enigszins vermagerd. Hij weegt krap 5 kilo en heeft een vleugelspanwijdte van bijna 2,40 meter. De aaseter bleek bovendien in 2006 in het Spaanse Valencia geringd te zijn.

De roofvogel is hoogstwaarschijnlijk door ondervoeding gestorven, maar had mogelijk al iets onder de leden voordat hij in Noord-Holland terechtkwam. Wetenschappers van Naturalis hopen door de preparatie meer over de doodsoorzaak te weten te komen, maar konden hierover vrijdag nog niets zeggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.