Home

Achtergrond 1 reactie

VWA: sterke daling vondst residu agf uit EU

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vindt dit jaar een scherpe daling van het aantal residu-overtredingen op importproduct.

De voorsprong van Nederlands product neemt daarmee sterk af, meldt de VWA. Het is het gevolg van de geharmoniseerde middelenwet in Europa. Op 1 september treedt de harmonisatie van de Europese regelgeving van gewasbeschermingsmiddelen in werking. Daarmee komt een eind aan de lappendeken in toelatingen die in verschillende landen aanwezig was. De VWA loopt vooruit op de nieuwe regels en handhaaft al een half jaar op de nieuwe wet. Voor een behoorlijk aantal middelen is daardoor de nultolerantie komen te vervallen.

Het aantal overschrijdingen bij partijen groente en fruit uit andere Europese landen is daardoor fors afgenomen, stelt een woordvoerder. "Het is een duidelijke daling. In de staatjes geldt altijd voor EU-product dat op 10 tot 12 procent een overschrijding werd aangetroffen. Dat zie je nu snel richting het niveau van Nederlands product gaan." De daling zegt niets over de veiligheid van product. Op Nederlands product wordt in 3 procent van de gevallen een overschrijding aangetroffen.

De daling is ook zichtbaar in product uit derde landen, maar hier is de daling minder sterk, laat de woordvoerder weten.
De afname van het aantal overschrijdingen kwantificeerde de VWA niet. Wel zet de inspectiedienst alle inspectie-uitkomsten op haar website. Per 1 september verandert er verder niets.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dirk

    De vwa zal wel minder goed zoeken bij import, er is toch te weinig man(vrouw) kracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.