Home

Achtergrond 166 x bekeken 1 reactie

VWA schiet tekort in controles supermarkten

De recent afgeslankte Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) slaagt er steeds minder in de voedselkwaliteit in supermarkten te waarborgen.

Dat blijkt uit een steekproef van de persdienst. Slecht nieuws voor de afzet, reageert het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel(CBL). Een steekproef van de GPD – waarin regionale dagbladen samenwerken – wijst uit dat de consument een behoorlijke kans loopt producten te treffen waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum is overschreden. De VWA geeft toe dat de ze de greep op bedorven voedsel verliest.
Een CBL-woordvoerder, branchevereniging voor supermarkten, vindt dat de problematiek wordt overdreven. "Mensen halen begrippen door elkaar. Bedorven vlees of groente vormen normaliter geen gevaar voor de voedselveiligheid." Alleen de geur, smaak of structuur gaat volgens het CBL achteruit. Hierover heeft het de VWA herhaaldelijk voor gewaarschuwd, aldus het CBL. Het CBL wil bovendien kwijt dat het het bureau steekt dat de VWA zich steeds meer richt op randzaken zoals obesitas en het gehalte groente in opwarmmaaltijden.
Volgens de VWA ligt de oorzaak in bezuinigingen.

Het aantal VWA-medewerkers is afgenomen van 2.500 naar 1.500. De dienst kondigde daarom onlangs aan dat winkels die bij vorige controles goed presteerden, in de toekomst anders worden gecontroleerd. In de praktijk kijkt de VWA dan naar het eigen controlesysteem van deze supermarkten en gaat de dienst er nog nauwelijks zelf voor op pad. Levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer van Wageningen Universiteit noemt de situatie bar en boos. De kans is volgens hem reëel dat de vermindere controles leiden tot meer sjoemelwerk. "De consument betaalt wel degelijk voor de microbiologische kwaliteit van voedsel, dus ook voor de geur en smaak. Onveilig of niet, supermarkten moeten hun zaken op orde stellen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    e.

    Hoera, hoera, mogen wij ook onszelf controleren? Komen er ook geen AID,ers meer op het erf.
    Als bedorven voedsel geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid waar maken we ons dan druk over in dit land.
    Of geldt dit alleen voor bedorven voedsel wat je koopt in de supermarkt?

Of registreer je om te kunnen reageren.