Home

Achtergrond 433 x bekeken 16 reacties

VWA: niets mis met varkenstransport naar Polen

De Voedsel en Waren autoriteit heeft geen aanwijzing dat er iets mis zou zijn geweest met een transport van vleesvarkens naar Polen. Dat zegt een woordvoerder van de VWA.

Actiegroep Varkens in Nood meldt dat zij beelden heeft gemaakt van een varkenstransport naar Polen, waarbij de vleesvarkens zwaar te lijden zouden hebben van veel te hoge temperaturen.

Volgens de VWA-woordvoerder wordt alvorens een transport wordt gecertificeerd, de gezondheidstoestand van de dieren gecontroleerd. Verder wordt de bezettingsgraad gecontroleerd en er wordt gecheckt of er voldoende water en voer aan boord is. Voor transporten langer dan 8 uur worden ook de ventilatiesystemen van de veewagen gecontroleerd. Voor dergelijke transporten geldt dat de temperatuur mag liggen tussen de 5 en 30 graden C, met een tolerantie van 5 graden. Ook moet zo’n veewagen beschikken over temperatuursensoren die gekoppeld zijn aan een waarschuwingssysteem voor de chauffeur. De transporteur moet de gegevens van dit systeem langere tijd bewaren en beschikbaar kunnen stellen aan de toezichthoudende autoriteiten.

De woordvoerder stelt, dat als het gaat om een door de VWA gecertificeerd transport, je er van uit mag gaan dat dit aan de gestelde voorwaarden voldeed. “De VWA heeft geen melding van de Duitse autoriteiten gehad. Ook hebben we nog geen klacht van Varkens in Nood”, aldus de woordvoerder.

Varkens in Nood heeft aangekondigd een klacht in te willen dienen bij de VWA.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Waarom zien vrouwen het altijd als een obstakel met dieren?
  Zien ze het als hun eigen kinderen?(die ze ondertussen wel 8 uur in een bus,vliegtuig etc droppen naar een vakantieoord,dat terzij)

 • no-profile-image

  richard

  als de slachterijen hier beter zouden betalen zou er niet zoveel animo zijn om te exporteren .

 • no-profile-image

  niet zo

  En waarmee wou die planten bemesten dan ?? Miliueonvriendelijk kunstmest ofzo, of dacht je dat de planten zomaar groeien op niets ? Ach laat maar, wij krijgen toch nooit antwoord op onze vragen van die milieuterroristen, omdat zij gewoonweg te dom zijn om het geheel te overzien.

 • no-profile-image

  Jan Roovers

  Een grote beulerij, CDA voorop en dan die minister met d'r witte kuif.
  Gewoon stoppen met vlees eten, minder (darm)kanker, minder dierenleed, gezonder milieu.
  Als alle landbouwgronden aangewendt zouden worden voor vegetarisch voedsel was er voor meer dan 25000.000.000
  (9 nullen) gezond voedsel en bijna geen
  mileuverontreinigingen.

 • no-profile-image

  harm

  wakkerdier hoort bij dezelfde noemer als de RaRa extremisten, de antimilitaristen,de antiglobalisten ,onkruid en milieufreaks., met dit statement snap ik niet dat een VWA met deze criminelen communiceert!!!!!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Cle

  Als hun varkens in kwaliteit te slecht zijn, zullen ze het toch ergens weg moeten halen.

  Jij rijd nooit met je kinderen in auto op vakantie a 6 uur of vliegen. Nee dat is dan normaal in jou ogen.

  Daarbij zijn die wagens, gewoon een rijdende stal met alle gemakken voorzien!

 • no-profile-image

  cle

  Stemmingmakerij??..wanneer is het nou eens voorgoed afgelopen met dat gesol en nodeloos gesleep met die dieren over de grenzen?
  Het is gewoon te gek voor woorden..
  Varkens voor Poland..!!! hebben ze daar niet meer dan genoeg ruimte om zelf varkens te fokken?

 • no-profile-image

  Piet

  Cle en dorien....
  Jullie zitten zelf wel 10 uur in de bus, auto of vliegtuig met kleine kinderen, bezakt en bepakt.
  Het VWA keurt de dieren en de transporten. Deze voldoen dus aan alle wettelijke eisen. Ga dus nu niet liggen klooien... alle vracht auto's worden geventileerd, de dieren beschikke over vers drinkwater. Jullie, net zoals de PVD enz. zitten gewoon stemming te maken. Als aan alle gezeik van jullie en jullie organisaties wordt voldaan, kost een kilo karbonade 10 euro. En daar ben ik en zijn vele medelanders niet zo blij mee.

 • no-profile-image

  mest

  Waarop laat jij je plantjes dan groeien in je kwekerij, Jan ??

 • no-profile-image

  Eric

  Even iets anders. Het is inderdaad niet anders dan stemmingmakerij van Varkens in Nood. Hoezo is dit transport onderweg naar Polen? Waaruit blijkt dit? Ik zie slechts een veetransport in Duitsland rijden, waar vanuit NL dagelijks duizenden varkens geslacht worden. Ja, die worden ook wel eens door Poolse auto's vervoerd. En ook die voldoen aan de hoogste eisen van internationaal veetransport. Het transport is niet voor niets gecertificeerd door de VWA. Over een maand zullen we wel weer beelden te zien krijgen van een varkenstransport "naar de Oekraïne", toevallig gefilmd bij ons op de A1. Varkens in Nood: wat een lachertje. Als je misstanden wilt aantonen, kom dan niet met dit soort nietszeggende filmpjes als zijnde zogenaamd Polen-transport. Misschien moeten jullie de naam eens veranderen in Huisdieren in Nood. Succes gegarandeerd, kijk maar eens naar de vele huisdieren die met het warme weer in de auto moeten blijven met het raam op een klein kiertje. Dan hebben varkens het gelukkig veel beter.

 • no-profile-image

  Jan

  net terug uit Polen. Als je ziet hoe ze daar varkens houden en met dieren omgaan zou je willen dat alle varkens in nederland gehouden worden

 • no-profile-image

  dorien

  als wij als mensen eens een keer onze verantwoordelijkheid nemen en dieren in natuuurlijke omstandigheden houden en slachten, dan zijn al deze transporten en bijhorende VWA-regels overbodig.

  Mensen moeten de hoogste graad van vrijheid hebben; dieren in deze maatschappij worden daarentegen nog steeds als minderwaardig beschouwd. Dat zegt alles over de mens......

 • no-profile-image

  harm

  misschien heb je een punt jan,maar wil jij iedereen opleggen wat hij mag consumeren?

 • no-profile-image

  tegen offensief

  Nou belangenbehartiggers, tijd voor een tegen offensief. VWA geeft aan dat alles ok is. Dus klaag Varkens in nood maar aan zou ik zeggen. Het is gewoon laster. Of zoek de media op en laat zien dat ze continu leugens verspreiden. Een beetje verstandige donor zal dan inzien dat het geld beter aan bv het kankerfonds gegeven kan worden. Goed idee nu ik er zo op kom, alle donoren aan de dierenorganisaties vinden blijkbaar dat het geld daar beter besteed is dan aan bv het kankerfonds. Spreek ze aan op hun verantwoordelijkheid.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Voordat u uw donatie overmaakt naar varkens in nood : Als de buitentemperatuur 34 graden is de temperatuur bij de varkens in een rijdende vrachtwagen met de wind die er doorheen jaagd net zo hoog . In hun stal is het ook niet koeler . 34 graden is een extreme temperatuur . Als je een vrachtwagen stil zet onder die omstandigheden schiet de temperatuur binnen 1 tot 2 minuten naar wel 40 graden als deze in de zon geparkeerd is . Ga naar Youtube en type in varkens transport (het bewuste filmpje staat daarbij ). Voor varkens in nood moeten de beelden zo schokkend mogelijk zijn anders krijgen ze geen donaties . Op voor hun passend beeld materiaal hebben ze maar een paar minuten hoeven te wachten . Ik vind dit op zich een duideijke zaak . De temperatuur was niet het meest gunstig voor een varkens transport . Echter varkens in nood had dit transport nooit mogen stoppen maar zonder oponthoud moeten laten doorrijden naar de plaats van bestemming . Kunnen ze daar hun filmpje maken . Het ergste is nog dat de man met de kamera er geen erg in had dat ze zelf de oorzaak waren van de elende waarvan ze de VWA en de transporteur proberen te beschuldigen .

 • no-profile-image

  gert

  stemmingmakerij,dat is hun werk of hobby

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.