Home

Achtergrond 189 x bekeken 1 reactie

VWA is autoriteit kwijt

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de schijn tegen. De organisatie rammelt, mede door een gezagscrisis (wie stuurt de VWA politiek aan?) en bezuinigingen.

Gevolg is dat de organisatie van de ene negatieve publiciteit in de andere rolt, ook als die soms te zwaar is aangezet. De regionale dagbladen die zijn aangesloten bij de GPD berichten dat de afgeslankte VWA er steeds minder in slaagt de voedselkwaliteit in supermarkten te waarborgen. De vraag is of de veiligheid echt in het geding is; daarbij gaat het om de uiterste houdbaarheidsdatum van (vers)producten. Of het gaat om de kwaliteit, waarvoor producent en verkoper verantwoordelijk zijn. Het product kan dan wel gegeten worden, maar de geur, smaak of structuur kan verminderd zijn.

De steekproef van de GPD lijkt vooral het laatste te betreffen en daarop zouden dus vooral supermarkten moeten worden aangesproken. Die komen er nu veel te gemakkelijk mee weg en gebruiken bij monde van het CBL de VWA als bliksemafleider. Dat is het gevolg van alle voorgaande perikelen. Maar de VWA acteert ook nu niet slim, door én te erkennen de greep op bedorven voedsel te verliezen en door bezuinigingen te weinig te controleren én even later te zeggen wel toe te komen aan inspecties. De organisatie is alle autoriteit kwijt - en daarmee de geloofwaardigheid. Er is veel, heel veel voor nodig om beide terug te winnen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Jan Peter B wil dat wij hem nu nog geloven met zoveel onzinnig en nutteloos onderzoek naar dingen waarvan de kiezer allang weet dat de uitkomst op z'n gunstigst rammelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.