Home

Achtergrond

VS zet zich schrap voor Gustav

De Verenigde Staten zetten zich schrap voor de orkaan Gustav. De orkaan nam vandaag in het Caribisch gebied toe tot een storm van de vierde categorie op een schaal van vijf. Dat maakte het Amerikaanse Nationale Orkaan Centrum bekend.

Duizenden bewoners van de Amerikaanse kuststreek aan de Golf van Mexico begonnen op eigen initiatief het bedreigde gebied te verlaten. Zij wilden een officieel evacuatiebevel niet afwachten, meldden Amerikaanse media vandaag.

Ziekenhuizen en verpleeghuizen verplaatsen hun patiënten naar veiligere locaties in het binnenland. "Ik ben hier weg. Een tweede orkaan is te veel voor mij'', aldus een bewoonster die drie jaar geleden Katrina meemaakte.

Het Amerikaanse National Hurricane Center stelde windsnelheden van 185 kilometer per uur vast. Daardoor valt Gustav nu officieel in categorie 3 op de zogeheten Saffir-Simpsonschaal met zijn vijf klassen.

De orkaan was zaterdag op weg naar Cuba, waar ruim 60.000 mensen werden geëvacueerd. In de Golf van Mexico zijn talrijke boorplatforms ontruimd.

Eerder passeerde Gustav de Kaaimaneilanden, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Jamaica. In de regio kwamen zeker 85 mensen om het leven door de orkaan. De schade is groot. In Haïti zitten duizenden mensen in opvangcentra.

Naar verwachting bereikt Gustav dinsdag het Amerikaanse vasteland. De orkaan is dan mogelijk nog meer in kracht toegenomen. De Amerikaanse president George Bush riep de noodtoestand uit in de staten Texas en Louisiana. Daardoor wordt de hulpverlening makkelijker. De federale overheid kan de coördinatie naar zich toe trekken. Bush sprak ook met de gouverneurs van Mississippi en Alabama, die waarschijnlijk ook op het pad van Gustav komen te liggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.