Home

Achtergrond

'VS in 2011 weg uit Irak'

De Amerikaanse strijdkrachten zullen Irak uiterlijk in 2011 verlaten.

Dat staat in een concepttekst waarover de Amerikaanse en Iraakse onderhandelaars overeenstemming hebben bereikt. De belangrijkste onderhandelaar aan Iraakse zijde, Mohammed al-Haj Hamoud, heeft dat vrijdag laten weten aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.
De einddatum van 2011 is echter afhankelijk van de veiligheidssituatie in Irak, verklaarde Hamoud. Bovendien zou in de deal een clausule zijn opgenomen, die het mogelijk maakt dat Amerikaanse militairen in Irak blijven om de Iraakse strijdkrachten te trainen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice was enkele dagen geleden naar Irak afgereisd om te overleggen over de deal. Het akkoord is inmiddels goedgekeurd door de Amerikaanse president George W. Bush. De Iraakse regering moet haar fiat nog geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.