Home

Achtergrond 267 x bekeken 3 reacties

VS handhaaft eisen voor mengen met bio-ethanol

De Amerikaanse milieudienst EPA wil vasthouden aan de nationale verplichting om geleidelijk steeds meer bio-ethanol in de benzine te mengen.

De dienst (Environmental Protection Agency) legt daarmee een verzoek van de gouverneur van de staat Texas opzij.

Texas had gevraagd de ethanol-eis op te heffen en wees daarbij op de verslechterde ecomomische situatie in de VS. Zo heeft de EPA de mogelijkheid de vereiste hoeveelheid ethanol te verlagen als dat ’zware schade’ zou toebrengen aan de economie of het milieu. De EPA erkent dat ethanol mais van de voedselmarkt haalt en dat mais daardoor duurder is geworden. Maar, de dienst vindt de schade niet zwaar. De beslissing betekent dat in 2008 nog steeds in totaal 34,1 miljard liter ethanol gemengd moet worden in de benzine in de hele VS. In 2009 moet dat 41,6 miljard liter worden.

De National Farmers Union is blij met de vasthoudendheid van de EPA. De bond reageerde namens maistelers, die profiteren van de hoge prijzen.De NFU ziet ethanol als een van de manieren om Amerika minder afhankelijk te maken van de invoer van aardolie uit het buitenland. Daarnaast besrijdt de NFU dat ethanol de reden is waardoor de voedselprijzen gestegen zijn. "De maisprijs heeft maar weinig invloed op de producten in de supermarkt. Van elke dollar die consumenten voor voedsel betalen, gaat minder dan 20 cent naar de boeren", aldus de NFU.

Veehouders en kippenhouders betreuren het EPA-besluit. Zij zeggen dat te lijden onder hogere maisprijzen. Onder meer omdat die voer duurder maken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  RC

  Yes, Yes, Yes! Als de USA minder afhankelijk wordt van import van olie, hebben ze minder reden om souvereine landen binnen te vallen en hun olie in te pikken!

 • no-profile-image

  Johan

  US beleid is hiermee een stuk consistenter en verstandiger dan de politiek in de EU. Hier lijkt het draagvlak voor bio-fuels weg te bben omdat men zo begaan is met de voedselvoorziening. Totaal onnodig want de hoge graanprijzen zijn allang weer voorbij zoals dat in de 'varkenscyclus' gaat. Schaarste van energy blijft, het is een zeer slechte zaak dat COSUN geen bio-fuel fabriek bouwt om deze infrastuctuur op poten te krijgen. Voedsel is al jaren te goedkoop en met de huidige politieke patstelling tussen vernieuwers en de linkse behoudzuchtigen lijkt voorlopig geen verstandige stappen worden genomen

 • no-profile-image

  nn

  Yes Yes Yes. Geen voedsel meer onder de kostprijs produceren. Maar weg werken als energie.

Of registreer je om te kunnen reageren.