Home

Achtergrond 15 reacties

Urine zwangeren gebruikt voor kunstmest

Met de urine van Moeders voor Moeders wordt de komende negen maanden bij wijze van proef kunstmest gemaakt. Als het experiment slaagt komt er mogelijk een inzameling van urine van meer Nederlanders voor kunstmest.

Een woordvoerster van GMB Watertechnologie, dat de proef uitvoert, bevestigde zaterdag een bericht hierover in de Volkskrant.

Via Moeders voor Moeders leveren jaarlijks 36.000 zwangere vrouwen urine aan het farmaceutisch bedrijf Schering-Plough, voorheen Organon. Dat maakt daarmee medicijnen die de vruchtbaarheid bevorderen. Wat overblijft gaat normaal het riool in, maar wordt nu gebruikt voor de productie van kunstmest.

In urine zitten onder meer stikstof en fosfaten. Dat zijn belangrijke ingrediënten van kunstmest. Vooral fosfaat wordt steeds schaarser en dus duurder.

Onderzoekers denken dat de urine van alle 16 miljoen Nederlanders voldoende kunstmest oplevert voor 10 tot 15 procent van de Nederlandse vraag. Het experiment vindt plaats op het terrein van waterschap Rivierenland in Tiel.

Het plan is ook elders urine in te zamelen. Binnenkort gaat een proef draaien met hergebruik van fosfaat uit plaszuilen in het centrum van Den Haag.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Dit betekent dus dat momenteel 10 tot 15% van het Nederlands kunstmestgebruik gewoon in het riool terechtkomt. Wie is dan in Nederland de grootste vervuiler?

 • no-profile-image

  brabant

  In urine zitten onder meer stikstof en fosfaten. Dat zijn belangrijke ingrediënten van kunstmest. Vooral fosfaat wordt steeds schaarser en dus duurder ????? Hoeveel moeten ze hebben. Daar zie je maar weer, daar waar de nederlandes veehouderij aan te ondergaat omdat de afzet onmogelijk wordt gemaakt is eigenlijk een belangrijk en schaars product !!!!

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...enne hadden we ons die kosten van die rioolaanleg m.n. in de buitengebieden zeker kunnen besparen...?
  ...wordt de heffing die we daarvoor betalen dan ook minder?
  ...dit gebeurde in de oudheid ook al!!..
  ..iemand weer eens een geschiedenisboek opengeslagen?
  ...concl. : voordat we met allerhande andere schone plannen 'de wereld op z'n
  kop zetten : eerst eens bezien hoe dit vroeger (en nu nog in heel veel werelddelen) gebeurd en dan pas beleid/plannen/kosten maken!

 • no-profile-image

  gert

  in ontwikkelingslanden gebruiken ze ontlasting en urine altijd al op de akkers,dus niks nieuws onder zon

 • no-profile-image

  melkboer

  "Brabant brabant", hoe gek het misschien mag klinken maar fostaat wordt het probleem van de toekomst. De wereldvoorraden zijn eindig en worden niet aangevuld.
  Het is als landbouw niet goed voor te stellen omdat de overheid er altijd op gehamerd heeft dat de 'fostaatvervuiling' afgeremd moest worden.
  De realiteit is dat fosfaat (bij mijn weten) alleen geproduceerd wordt door de dierhouderij. Er komt dus een moment dat dierlijke mest noodzakelijk zal blijken voor een gezonde plantengroei omdat kunstmestfosfaat niet meer te leveren is, of veel te duur is geworden voor rendabele plantaardige produktie.
  Kijk maar eens naar de inmiddels fors gestegen prijs voor fosfaatkunstmest.

 • no-profile-image

  freekmelktkoeien@hotmail.com

  dus je zult eigelijk bedankt moeten worden om tegen en boom te plassen inplaas van een bon. Laten we een riool aanleggen duitsland-nederland-belgie-frankrijk-spanje-portugal en dan door de middelanse zee afrika in en daar de woestijn vruchtbaar maken gewoon bossen op planten. op de rekenmaschine zegt het dat als elke nederlander de wc 2x door trekt per dag is dat 230 miljoen liter dat komt neer op 23000 zwembaden vol met water en meststoffen en organische stoffen. En het pluspunt is dat je het gehele jaar door kan storten daar droge zandgrond is er genoeg

 • no-profile-image

  Nathanael

  Het is niet goed voor de grond om te bemesten met menselijke bemesting (pis en poep dus, om het zo plastisch uit te drukken). Er zitten bepaalde stoffen en bacterien in die op de lange duur voor ziekten kunnen zorgen, ook epidimieen werder mede veroorzaakt door menselijke uitwerpselen als mest te gebruiken. Het zal in dit geval wel anders uitdraaien, aangezien het eerst bewerkt wordt (vermoed ik toch :) ). Maar zomaar je eigen mest op de grond gooien is eigenlijk niet goed dus.

 • no-profile-image

  jo

  dus mijn tuin, en gazon kan ik gewoon bemesten met onze eigen pis en poep, zonder kunstmest te kopen?

 • no-profile-image

  nietje

  Tja..... urine van mensen (zwangere vrouwen). Lijkt me dat het makkelijker is om de vloeibare fractie uit onze mestkelders te gebruiken. Zeker weten dat er dan meer fosfaat te behalen is.
  Brengt me trouwens op een ander onderzoek....... Laat dat van die vrouwen maar eens doorlopen. Vergelijk dat met de hoeveelheid fosfaat in dierlijke mest en zet de verschillen / overeenkomsten eens groot in de landelijke kranten.
  Ben bang dat menig mens zich rot schrikt om te zien dat we als mens minstens zoveel "milieuvervuiling" in het riool brengen als onze veestapel. Deze confrontatie wil ik dan wel weer eens uitgelegd zien door alle milieuclubs.
  Succes voor diegene die dit onderzoek zou willen gaan uitvoeren. Ben alleen bang dat onze linkse kranten hier in Nederland niet aan de plaatsing van de uitkomsten willen meewerken.

 • no-profile-image

  douwe

  wat een gezeik

 • no-profile-image

  geert

  Wat een belachelijke proef zeg, Je kunt toch ook gewoon beginnen met digestaat gaan gebruiken als kunstmest? Ik zie het al voor me: als ik ga zeiken op een groot evenement dan krijg ik een kwartje van de toiletjuf!!!

 • no-profile-image

  sh

  prima toch,nu de koetjes en de zwijntjes nog op het toilet

 • no-profile-image

  hww

  Dit is volkomen absurd! Dan kan men net zo goed en heel wat efficiënter kunstmest maken vanuit de afvoer vanuit de riolering, welke afvoer nu naar de zuiveringsinstallaties loopt.

 • no-profile-image

  Rien

  Fosfaat???
  en de boeren moeten dit juist uit hun grondstoffen halen.

 • no-profile-image

  melkboer

  Freek, er lopen genoeg olie en gasleidingen door de wereld. Wie weet is het mogelijk (op termijn) deze leidingen te gebruiken voor transport van organische mest.
  Als die oliesjeiks straks geen zwart goud meer te transporten hebben, zullen zij behoefte hebben aan vruchtbare grond en water.
  Misschien is onze nu zo verfoeide mest dan ineens goud waard, en wordt de handel omgedraaid.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.