Home

Achtergrond

Uienrassenlijst op de helling

Het bedrijfsleven wil zich terugtrekken uit de financiering van de Rassenlijst Zaaiuien die jaarlijks onder auspiciën van het Uien Innovatie en Kennis Centrum (UIKC) wordt samengesteld.

Het Productschap Akkerbouw (PA) trok zich al terug. Er worden in Nederland twee rassenlijsten voor zaaiuien gemaakt, door het UIKC en gezamenlijk door PPO en Agrifirm. Dat kost dubbel geld en komt vreemd over op buitenlandse relaties. Dat zijn samengevat de grootste bezwaren van zaadfirma’s en het PA.

Vandaag werd de Rassenlijst Zaaiuien 2008 gepresenteerd op de Uiendag in Colijnsplaat. ”Het onderzoek wordt op verzoek van en ten bate van de telers uitgevoerd”, legt Jeroen de Haas, verkoopdirecteur van uienzaadfirma De Groot en Slot, uit. ”Voor ons, en dan spreek ik ook namens de andere zaadhuizen, hoeft dat niet. Wij weten wel dat we goede rassen hebben. Daarvoor investeren we multimiljoenen per jaar in onderzoek en het vermarkten van rassen. Telers hebben behoefte aan deze lijst, dan moeten ze hem ook maar zelf betalen. Bijvoorbeeld via het Productschap Akkerbouw.”

Het PA besloot haar bijdrage van 25 procent, 25.500 euro, te beëindigen. ”Als de twee rassenlijsten worden samengevoegd, doen we weer mee”, zegt een woordvoeder. Luc Remijn van het UIKC denkt dat het goed komt. ”Met een goed gesprek komen we een heel eind. Binnenkort gaan we om tafel. Want we moeten samen verder.”

Of registreer je om te kunnen reageren.