Home

Achtergrond

Uien oogsten in stormachtige tijden

Leo Poldervaart laadt uien bij het Zuid-Hollandse Oudenhoorn.

Leo Poldervaart laadt uien bij het Zuid-Hollandse Oudenhoorn. Vader en uienteler Maarten Poldervaart: "De prijzen zijn bijzonder slecht, maar de partij is in ieder geval verkocht." In totaal reed het loonbedrijf 14 wagens van 35 ton weg. De kwaliteit is volgens de Zuid-Hollander uitstekend. Om 23.00 uur was Poldervaart klaar. "Geen ideale tijd maar het weer heeft alles behalve meegezeten. Wat moet, moet." Foto John Biert

Poolse fruittelers werpen blokkades op bij de Steinhauser fabriek in de plaats Warka in Oost-Polen. De telers protesteren tegen de lage inkoopprijzen die fruitverwerkers betalen. Wat begon als een staking van fruittelers, eindigde in bij vlagen felle acties. Ze eisen voor een kilo de helft meer dan de 10 cent die nu betaald wordt. Foto EPA

Erik van Haarlem, fruitteler in Buurmalsen, plukt de eerste Conférences op jonge percelen. "We willen de bomen vroeg in rust brengen. Deze percelen hangen dun en de vruchten zijn groot genoeg", zegt vader Johan van Haarlem, medevennoot en voorzitter van de NFO. Op veel percelen Conférence is een aanzienlijk lagere oogst voorspeld door een moeizame vruchtzetting en forse dunning. Op oudere percelen is de opbrengst vaak wel hoger, signaleert Van Haarlem. De eerste afzetprijzen van ruim 90 cent zijn beter dan vorig jaar, stelt hij. Foto William Hoogteyling

Onder het gezang van Christelijke liederen oogst een medewerker appels op het bedrijf van veteraan-teler Piet Kranenberg (65) in de Hoeksche Waard. Kranenberg oogst met een zestiental medewerkers uit Roemeens-Moldavië 2,5 hectare Elstar-appels. De oogst is reeds verkocht aan een Duitser nabij de Bodensee. Kranenberg: "hij wil ze vroeg hebben, op 25 procent kleur, zodat hij ze tot mei kan bewaren." De opbrengst valt door koud en nat weer in de bloeiperiode wat tegen, maar de prijzen zijn goed. Kranenberg teelt ook op 12,5 hectare peren. Foto Anouk Hebing

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.