Home

Achtergrond

Ui opensnijden voor timing MH-behandeling

Uientelers moeten een ui doormidden snijden om het ontwikkelingsstadium te bepalen voor de behandeling met kiemremmingsmiddel MH 30.

Dat zegt Luuk Kok, specialist vollegrondsgroenten bij Agrifirm. Het goede moment om MH 30 te spuiten op een uienperceel is al jaren een punt van discussie in de sector. Het is van belang voor de bewaring van het product. Nu worden twee methodes hiervoor toegepast: behandelen als het gewas 10 tot 20 procent is gestreken, of een vergelijking maken van de bol-nekverhouding. Deze geven volgens Kok onvoldoende betrouwbaar resultaat. "Zo is het ene ras ronder dan het andere. Het moment van strijken is ook niet altijd precies genoeg."

Timing is van groot belang. Het kiemremmingsmiddel heeft namelijk twee weken nodig om op de juiste plek in de ui te komen. "Telers moeten in de bol kijken”, zegt Kok. "Rokken die verbonden zijn met de bladeren zijn voze uien. Bij bladloze rokken kun je met een gerust hart spuiten. Dat kan ook al voor het strijken het geval zijn."

Na de MH-behandeling stopt de celdeling van de ui. Als de ui nog geen hart heeft, wordt het een zachte ui met open nek. Die zijn slecht bewaarbaar. Uientelers kijken amper in de ui, weet Kok. "Ik loop zelf al jaren in uien te snijden en ik dacht; waarom doen telers het ook niet op deze manier?" Voor percelen met een wisselende stand is ook dit niet de oplossing. "Die kun je beter niet spuiten en de uien voor januari verkopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.