Home

Achtergrond 5 reacties

Tuinders kochten gas op fout advies

Een onbekend aantal glastuinders heeft in juni op aandringen van hun bank op het hoogste punt van de gasmarkt contracten afgesloten.

Dat stellen diverse bronnen. In die periode werd een verdere stijging voorzien, terwijl de prijs daarna zakte. LTO Glaskracht heeft die signalen van glastuinders ook ontvangen. "We hebben gehoord van tuinders dat ze toen door banken min of meer zijn gedwongen contracten te sluiten. Zij zeggen dat het tegen hun zin is gebeurd", zegt Glaskrachtbeleidsmedewerker Harry Groenewegen. "We hebben daar als Glaskracht geen mening over. Dat raakt de individuele bedrijven."

Ook Robert Petit, adviseur van VEK, kent de geluiden. "Telers zijn daar niet dankbaar voor. In een oplopende markt toonden ze zich afwachtend omdat ze overtuigd waren dat de prijs weer zou dalen. Ik kan me dat wel voorstellen." Het zou gaan om bedrijven die bij nog hogere gasprijzen in financiële problemen zouden komen. Onduidelijk is hoeveel bedrijven daardoor het dringende advies kregen tot aankoop.

Volgens de Rabobank past het bij het beleid van de bank om telers pro-actief te adviseren over zaken als gascontracten. De woordvoerder kende de voorbeelden niet. Ook Rabobank Westland kende de voorbeelden niet.

Een beperkt aantal telers heeft door de heftige prijsschommeling juist verdiend aan de gas- en electriciteitscontracten, weet Petit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  live

  Niks mis mee toch? Het was een advies geen verplichting!

 • no-profile-image

  Dirk

  Ha Ha , dus vooral met z'n tweeen blijven werken.

 • no-profile-image

  live

  Leuk van dat poepen ,Ken trouwens een bank in het Westland waar je als jonge -ondernemer Gratis DE PIL bij een lening krijgt

 • no-profile-image

  Dirk

  Precies, die tuinders hebben het gas toch al voor een habbekrats. Lekker wanneer de bank bepaalt wnneer je een contract moet afsluiten. Wie is er dan de baas, gaat de bank ook zeggen wanneer je mag gaan poepen?

 • no-profile-image

  live

  Ha Of geld voor je laten werken ,Ene plukse...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.