Home

Achtergrond 316 x bekeken

Tuinbouw blijkt al heel duurzaam

Een belangrijke conclusie uit het project 'Coalitie voor duurzame groenten en fruit' is dat de tuinbouw zeker qua gewasbescherming al heel duurzaam bezig is.

Twee jaar geleden startten The Greenery, Laurus/Super de Boer, Oxam Novib en Natuu & Milieu het grootschalige project 'Coalitie voor duurzame groenten en fruit'. Arie van der Linden en Albert Wielink van The Greenery concluderen aan het einde van het tweejarige project dat er binnen de reguliere tuinbouw al veel stappen zijn gezet richting vermindering van de milieubelasting naar grond- en oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen en dat daar alleen met enorm hoge inspanningen nog kleine verbeteringen mogelijk blijken te zijn.

"Het gebruik van Beslissing Ondersteunende Systemen heeft door het project weer een impuls gekregen", aldus Van der Linden. "En met de milieumeetlat is inzichtelijker gemaakt dat het niet puur alleen om de hoeveelheden werkzame stof gaat, maar ook om wat de gevolgen voor het milieu zijn van het gebruik van bepaalde werkzame stoffen. Als er meer werkzame stoffen beschikbaar zijn, kun je dat bij de beslissing voor de keus van een middel laten meewegen. Toch is milieu natuurlijk maar één factor die de keus voor een middel bepaalt. Maar de belangrijkste conclusie is wel dat de tuinbouw al heel duurzaam bezig is met gewasbescherming."


Meer over het project en de ervaringen van de zes gewasgroepen (aardbei, ijsbergsla, prei, spruitkool, appel en peer) in Weekblad Groenten & Fruit, editie 31

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.