Home

Achtergrond 211 x bekeken

Telefoonnummer 116 000 voor vermiste kinderen

Via het nieuwe landelijke telefoonnummer 116000 kunnen vooral buitenlandse ouders vanaf maandagmiddag 12.00 uur de vermissing of ontvoering van hun kind melden.

Via dat nummer kunnen ze de hulp inroepen van de politie, het Rode Kruis of het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO). Dat zei directeur Els Prins van Centrum IKO donderdag naar aanleiding van een bericht in het Nederlands Dagblad.

Volgens haar is het nummer vooral handig voor buitenlandse ouders omdat die het alarmnummer 112 van de politie niet kennen. Medewerkers van Centrum IKO bemannen de lijn tussen 09.00 en 22.00 uur. In de tussentijd is er een Engelstalig voicemailbericht te horen met andere telefoonummers.

Het nummer is een initiatief van de Europese Commissie. Centrum IKO beheert de lijn en medewerkers schakelen door naar de politie als het vermoeden bestaat dat het kind is ontvoerd. Het Rode Kruis komt in beeld als een kind wordt vermist. Als blijkt dat een kind door een van de ouders of familieleden is meegenomen naar het buitenland, dan komt Centrum IKO in actie. Het onderzoekt dan de mogelijkheden om het kind terug te krijgen.

Behalve in Nederland is het nummer vooralsnog alleen te bereiken in Griekenland en Tsjechië. Prins hoopt dat het aantal landen snel wordt uitgebreid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.