Home

Achtergrond 367 x bekeken

Tekort aan compost dreigt

Mest- en composthandelaar Hans Overdevest uit Breezand lost een lading compost.

Mest- en composthandelaar Hans Overdevest uit Breezand lost een lading compost. Er dreigt dit najaar een tekort aan compost. Dat zegt manager Albert Dortmans van Orga Power. Producenten van compost kunnen de vraag uit de akkerbouw nauwelijks aan. "Akkerbouwers moeten in ieder geval rekening houden met een wachttijd", zegt Klaas Jan Salomons van het gelijknamig handelsbedrijf uit Mariënberg. Foto Wick Natzijl

Bea Glazenburg maakte deze foto op vakantie in de Betuwe bij het dorpje Heesselt. Dit dorp ligt ten zuidwesten van Tiel. "We logeerden in een hotel en zochten op een warme dag wat verkoeling bij het water. Deze koeien stonden in de uiterwaarden naast onze plek. Ze lagen allemaal tegen de dijk. Opeens stonden ze op en liepen gezamenlijk de Waal in om even af te koelen. Het was een mooi gezicht." Bij warm weer in combinatie met een hoge luchtvochtigheid lopen koeien risico op hittestress. Symptomen zijn dat koeien gaan kwijlen, zweten en zwaarder ademhalen. Maatregelen die een veehouder kan treffen zijn het aanbieden van schaduw, opstallen en het zorgen voor voldoende water. Veehouders die hun dieren laten grazen in de uiterwaarden hebben aan dit laatste in ieder geval geen gebrek.

Eugene en Kristien Paridaen hebben dit jaar tot nu toe zeven keer gebruik gemaakt van hun hagelkanon. Hun hond kan volgens Eugene een onweersbui horen aankomen. Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.