Home

Achtergrond 41 reacties

Stop op subsidie milieuorganisaties dreigt

Milieuorganisaties zoals het veel bekritiseerde Milieudefensie zijn gewaarschuwd. Milieuminister Jacqueline Cramer sluit niet uit dat zij de subsidiekraan dichtdraait, liet zij zaterdag weten.

Zij reageert op de aanhoudende stroom kritiek op de overheidssubsidiëring aan milieuorganisaties. Vooral Milieudefensie is de kop van Jut. Regeringspartij CDA heeft onlangs Cramer gevraagd de steun aan milieuorganisaties onder de loep te nemen, na een onderzoek van Milieudefensie over 'fout hout'.

Voorzitter Bernard Wientjes van ondernemersorganisatie VNO-NCW betitelt in De Telegraaf van zaterdag de organisatie als een ,,dogmatische, ondemocratische actiegroep''. Hij roept de overheid onomwonden op de steun aan Milieudefensie stop te zetten.

De PvdA-bewindsvrouw breekt in een verklaring een lans voor de steun aan milieuorganisaties door VROM. Volgens de bewindsvrouw, die in de jaren tachtig enkele jaren bestuursvoorzitter van Milieudefensie was, spelen zij een belangrijke rol als tussenpersoon om burgers te interesseren voor milieu en te betrekken bij het milieubeleid. Volgens haar staat een merendeel van de bevolking achter dit beleid, met de subsidiëring van organisaties die kritisch zijn over het regeringsbeleid.

Maar Cramer, die geen namen van organisaties noemt, trekt wel een grens. Bij eenzijdige en onvolledige informatie en het op ondemocratische wijze voeren van het maatschappelijke debat ,,moeten we als rijksoverheid zeer kritisch zijn''. In dat geval zal zij dit met de milieuorganisatie waarom het gaat bespreken. ,,En uiteindelijk, als deze eenzijdigheid of onvolledigheid in het debat voortduurt, kan dit leiden tot stopzetting van de subsidie.''

Volgens de minister zijn milieuorganisaties niet totaal afhankelijk van overheidssubsidies, zoals wel wordt gedacht. De steun is vooral bedoeld voor specifieke projecten, en niet voor het in stand houden van de organisatie, schrijft Cramer. Milieuorganisaties zijn naar haar zeggen voor hooguit 20 procent afhankelijk van VROM-subsidies. Het aantal leden en donateurs van natuur- en milieuorganisaties groeit daarnaast, waardoor er ook steeds minder noodzaak tot subidiering is.

Over de omvang van de VROM-subsidies aan de milieubeweging kon een woordvoerder van Cramer geen duidelijkheid geven.

Directeur Frank Köhler van Milieudefensie is het geheel met de minister eens. Organisaties die eenzijdige en onvolledige informatie geven en ondemocratische methodes hanteren moeten geen subsidie krijgen. Milieudefensie maakt zich volgens Köhler daaraan nooit schuldig. De organisatie heeft al jaren geen serieuze wetenschappelijke kritiek op haar onderzoek gehad. Wientjes heeft nooit contact met Milieudefensie opgenomen om te klagen. Evenals Cramer onderstreept Köhler dat Milieudefensie alleen subsidie krijgt voor specifieke projecten en programma's. De 35.000 leden en 60.000 donateurs betalen het bureau.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...enne : wat is subsidie? : dat is financiele ondersteuning om :
  a. zaken te bevorderen die de overheid wenselijk acht
  b. een lapmiddel om te voorkomen dat o.a. in de agr.sector 'iedereen de harp aan de wilgen hangt' en er geen goedkope voedselproductie overblijft
  c. een stimulans om versneld dingen in productie danwel in gebruik te krijgen
  ... multiple choice : wat is hier van toepassing v.w.b. Milieudefensie
  ... kunt U dus allen zelf beantwoorden!
  ...hoezo : stop dreigt?! ...dat is dus maar
  net gelegen aan de doelstelling van onze
  beleidsmakers...
  ...enne, daar hoeven wij dus niet over te
  discussieren! helpt ook niets! Gewoon zorgen dat U Uw politieke lobby aanwendt
  om dit soort grote geldverkwisting, die velen daarbij ook nog 'de kop kost' ongedaan te maken!!!!!
  wat zijn wij in Nederland nu al niet allemaal kwijtgeraakt aan economische
  pijlers...vul maar in! en wat volgt dankzij
  Milieudefensie : vul ook maar in! In onze
  democratie mogen wij stemmen; laten wij
  diegenen die wij in staat achten deze onzin te keren naar voren schuiven en laat ons ZE DAARNA HOUDEN AAN HUN
  WOORD!!

 • no-profile-image

  tine

  Zie artikel: Opgeklopt subsidiedebat.

 • no-profile-image

  sloeber

  Natuurlijk verandert er niks. Als oud voorzitter zal Cramer natuurlijk niets tegen milieudefensie ten nadele doen. Het is natuurlijk andersom, zij hebben een mooi direct lijntje naar de minister.Het is natuurlijk hoog tijd dat er eens actie ondernomen wordt tegen deze "schaduwregering". Het democratisch gehalte is ver te zoeken bij deze clubs maar ze bemoeien zich wel overal mee, en doen daar veel schade mee. Hoeveel miljarden zou Nederland daar jaarlijks aan kwijt zijn?

 • no-profile-image

  Ard Andijvie

  Inderdaad. De beledigende woorden en aantijgingen gaan soms alle perken te buiten. Er is echter een maar.! De agrariërs hebben geen enkel ander verweer. Er worden echt "ratten" streken uitgehaald door de milieu beweging Onze bevolking wordt gemanipuleerd met valse en zelf verzonnen argumenten die zogenaamd het milieu bedreigen. En dat mag wel ?. Spreken we niet eens over het misbruik van overheidsgeld om deze instanties in stand te houden. let wel. De overheid houd dus een beweging de handen boven het hoofd die gelieerd is aan (half) criminele organisaties. En dat geeft bij de hard werkende agrariër heel veel frustraties. Vandaar de keiharde bewoordingen naar deze inferieure lieden. Want dat zijn het. Mensen kwetsen. mensen met vernederen. (Denk aan de diverse brandstichtingen bij bedrijven die genetisch gemanipuleerd uitgangsmateriaal ontwikkelen). Eigenlijk is het dus kwaad met kwaad vergelden met dien verstande dat het de milieubeweging niets kost en niet raakt, terwijl de eerzame landbouwer zich verraden voelt door mensen die door hem zowel letterlijk en figuurlijk worden gevoed. Ik zou daar als milieu fanaat eens over nadenken en je afvragen waar je eigenlijk mee bezig bent.

 • no-profile-image

  Johan

  Stoppen is de enige optie, er geen draagvlak voor onder de bevolking.

  De overheid dient zich ook te realiseren dat de dwaze wetgeving die eindeloos procederen mogelijkmaakt door lieden die absoluut geen belang bij de zaak hebben behalve hun functie bij een fanatieke millieu vereniging.

  Daarom moet nu de mosselvisserij kapot, de kokkelvisserij is al kapot, A-wegen kunnen niet verbreed worden en om een getreept donderpadje kunnen enorme belangrijke investeringen gestopt worden.

  Bij Stand.nl was 80% voor stoppen, als dat geen democratische meerderheid is, wat dan wel?

  Het ultra-linkse Haagse gedeelt heeft veel teveel invloed gekregen uit politieke correcte opportunisme van een meerderheid waarbij vooral het CDA heeft in deze geen ruggegraat getoond.

 • no-profile-image

  johan brink

  af schaffen,liever nog gister dan vandaag

 • no-profile-image

  N.R.

  Dreigen, dreigen,dreigen... gewoon DOEN!!!

 • no-profile-image

  Karel

  Rustig nu maar allemaal. Jullie kennen toch het deuntje:
  Er zit een duyv op het dak, sjallala la, sjallalie
  Die schiet je er niet af, sjallala la, sjallalie
  Die is het moe en valt eraf, sjallala la, sjallalie
  Alles komt goed. Eerst het inkomen van niet ondernemers in onderwijs, zorg, waterschap en politiek. Is er dan geld tekort dan moet je bezuinigen bij de kleine man. En die zitten ook bij milieudefensie. Dus korten net als bij de boeren. Kan je wel overlaten aan JPB. Die heeft dat geleerd in de USA toen hij daar schootjeshond politiek ging bedrijven. Sindsdien schieten het aantal egoïstisch kapitalisten als paddestoelen in Nederland uit de grond. Is dat het gevolg van milieudefensie? Beschermen ze ook de nieuwe soorten? Of hebben ze geen verstand van geld. Zolang als ze het krijgen en niemand kijkt naar hun prestatie, zullen ze het ook nooit leren om op eigen benen te staan.

 • no-profile-image

  b

  mee eens snel de subsidie voor de mileuorganisatis stop zetten.

 • no-profile-image

  kan het

  Over subsidie gesproken Dirk, link eens op internet naar 'Stichting Milieuadvocaten', die tot doel heeft 'betaalbare milieubijstand te verlenen voor met name natuur- en milieugroepen'. Klik vervolgens op 'betaalbaar' en je ziet dat natuur- en milieugroeperingen in aanmerking komen voor subsidie bij het inschakelen van een advocaat.
  Is wel gemakkelijk om op kosten van de overheid procedures te voeren tegen boeren.

 • no-profile-image

  gert

  de omvang van de subsidie is niet bekend,er is toch openbaarheid van bestuur,subsidies aan boeren zijn ook openbaar

 • no-profile-image

  gert

  linkse activisten hebben weinig te vrezen van cramer

 • no-profile-image

  jack

  Criminele organisaties? Terroristisch? 'Moordplan'? Mensen, worden jullie zelf eens wakker! We leven in een democratie! Waar hebben jullie het in vredesnaam over? Zet die oogkleppen eens af! Echt, als ik dit soort negatieve reacties lees op het volkomen legitieme (en ook noodzakelijke) werk van dit soort organisaties zakt mijn mond ver open. Hoe durven jullie als Nederlander dit soort woorden in de mond te nemen? Alle mensen die ik zelf tot nu toe uit dit soort organisaties ontmoet heb zijn hardstikke zachte en vredelievende mensen die niets liever willen dan boeren en veel platteland, maar dan wel met oog voor natuurbehoud en respect voor dieren en dierenwelzijn en that's it. Milieudefensie houdt een vinger aan de pols en verdedigt de belangen van natuur en dieren zoals hun dit zien. Ieder zijn mening en dat hoort ook zo. Dus stop alsjeblief met het in de mond nemen van dit soort harde en volkomen nutteloze taal als crimineel of terroristisch. Als je dat echt zo meent of voelt moet je nodig eens naar een psycholoog.

 • no-profile-image

  Harm

  Waarom zouden wij ons nog druk maken over het wel en wee van MD. Toen wij er echt last van hadden was niemand bereid het voor ons op te nemen. Nu ze het vervoer, de wegen-en woningbouw en de detailhandel voor de voeten lopen, moet er opeens wat gebeuren.
  Er gebeurt toch niets. Laten ze de boel maar lekker tegenhouden, kan de rest van het land eens voelen wat ze werkelijk doen.

 • no-profile-image

  bassie

  Wat een hoop gedoe.
  Tis simpel :boeren krijgen steeds minder subside Dus die milieu organisaties dan ook maar de kraan dicht.
  maar dat niet alleen ook de uitkeringen voor die milieu mensen intrekken .
  dat scheelt een hoop belasting geld wat weer ten goede kan komen voor het niet verhogen van de BTW zodat iedereen daar uit eindelijk van profiteert .
  en als de burger meer geld over houdt dan kunnen ze meer uitgeven voor voedsel en dat is voor ons boeren weer goed.
  SIMPEL HÉ........................

 • no-profile-image

  boer

  Goed nieuws !!! Alle lof voor Cramer ! Eindelijk iemand die het ziet. Criminele organisaties behoren geen subsidies te ontvangen. Ik hoop dat dit het einde van miliuedefensie is evenals vele andere terroristische organisaties zoals varkensinnood en wakkerdier. Goed nieuws !!!!

 • no-profile-image

  miltie

  beetje dom reactie;van sommige ;;denk je nu werkelijk dat die subsidie word gestopt;nee dus ;;want die susidie is smeer geld van p.v.d.a.voor hun linkse kiezers;;

 • no-profile-image

  Vandenacker

  Gert je hebt gelijk, linkse activisten hebben weinigig te vrezen, zeg maar gerust niets te vrezen van hun collega Cramer en het is een schande dat niet bekend is hoeveel subsidie naar dat soort totaal overbodige clubs gaat

 • no-profile-image

  boer

  Ach Jack kijk maar eens naar de gemiddelde reactie hier op dit forum van boerenhaters (Hertog,pietje hijgend hert enz) Wij, boeren, moeten volgens hun uitgeroeid worden en daarna onverdoofd gecastreerd worden. DAT zijn de reactie van aanhangers van wakkerdier varkensinnood pvdd enz. DAAR ZAKT MIJN DE MOND VAN OPEN !!!!!! En inderdaad pvdd, wakkerdier en varkensinnood zijn criminele en terroristisch organisaties die maar 1 doel hebben en dat is het elimineren van de hardwerkende middenstand. Dit doen ze door het stichten van brand, inbreken, bevrijden van dieren en het organiseren van kampen hoe ze moeten leren hoe men de boer bestrijden moet. DAT IS PAS SCHANDALING en daarmee vallen de woorden van de boeren nog heel hard mee. Gelukkig wordt de subsidies binnenkort stop gezet, een hele juiste keuze voor een democratisch land.

 • no-profile-image

  boerin

  Beste Jack uit Tilburg
  jij hebt zelf geen agrarisch bedrijf zeker anders zou je over deze organisaties wel anders denken.

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik ben het helemaal met jullie eens, stoppen met ALLE subsidie. Dus ook voor vergisters, de bijdrage aan cowcity etc. niet omdat ik daar tegen ben maar omdat het evenwicht brengt. Alle subsidie kan dan gebruikt worden voor de verwezelijking van de EHS en PEHS doelstellingen. Juist deze groeperingen en groeperingen van onszelf zorgen voor de broodnodige balans in onze samenleving, ook al vind ik geen van deze leuk belangrijk vind ik het wel. Een bananenrepubliek krijg je juist door alle vormen van inspraak al of niet door eigen middelen gefinancierd de nek om te draaien.

 • no-profile-image

  harm

  je hebt gelijk gert, we worden geregeert door dam-vondeparkslapers cq linkse geitenwollen sokkenbreiers,ze komen er mee weg!,d.w.z. de rechters van nu ,waren hun slaapmaatje toen!!!!!!

 • no-profile-image

  Slachtoffer

  De milieuorganisaties hebben alleen een grote slag aan het milieu toe gebracht. Ze doen net als of ze voor een goed milieu zijn, maar ze verpesten het alleen maar. Afkraken, sjanteren, territoriseren, koehandel, onwaarheden ga zo maar door. Maar ja, ze zijn het stokpaardje van de linksepartijen. Overal tegen aanschoppen en profiteren van mensen die elke dag er hard voor moeten werken. Zij zijn de darren in de bijenkorf! Het zijn milieu verpesters! Hoeveel zelfstandig onernemers hebben ze het leven zeer zuur gemaakt. Zij hebben ook gezinnen, die recht hebben op een aangenaam leven! Het intreseerd die rakkers niets of er mensen aan onder door gaan of zelf verongelukken op gevaarlijke wegen, die ze met bezwaren tegen houden dat de veiligheid in het gedrang komt! Stoppen met de subsidie, het is zeer erg dat zulke figuren dit krijgen!

 • no-profile-image

  tine

  Boer Bart,
  Zou het niet zo kunnen zijn dat juist veel vegetariërs lid zijn van 'wakker dier', 'partij voor de dieren', 'enz'?
  Dat schiet dus niet zo op voor de verkoop.

 • no-profile-image

  ik werk voor mijn geld

  kop van artikel is niet geheel juist. Beter is: stop op subsidie milieuorganisaties lonkt !!

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  De organisaties zijn overigens niet langer alleen afhankelijk vanoverheidssubsidies. Contributies van leden zorgen voor het voortbestaan van de clubs. Alleen voor aparte projecten kunnen de verenigingen subsidieverzoeken indienen. Greenpeace heeft er principieel voor gekozen geen enkele overheidssubsidie meer aan te vragen. Deze organisatie wil de handen vrij houden om actie te voeren zoals zij zelf willen. Milieudefensie heeft die subsidies nog altijd wél nodig.

 • no-profile-image

  boer bart

  beste jack
  ik hoor je roepen over dierenwelzijn maar dan moet je niet het probleem bij de boer neer leggen maar bij de consument. als ik zie dat de biologische houderij maar niet kan groeien om dat er dan over produtie is dan weet ik wel waar het probleem zit. bij de consument tussen de oren. wel uit spreken maar niet betalen. dus tegen de cosument moet je actie voeren. maar dit zijn ook weer jullie leden.

 • no-profile-image

  Marcel

  Goed nieuws, eindelijk iemand die de criminele praktijken van deze clubs wil bestraffen. Nu hoop ik dat ze ook de mensen opsporen en bestraffen die mensen hebben bedreigd.( chantage en andere dingen horen daar ook onder).
  Leve de gerechtigheid!!!

 • no-profile-image

  h.j.

  Gelovenjullie nou werkelijk dat dit goed nieuws is? Cramer roept wat en gaat dan weer lekker slapen.
  Miliuedefensie krijgt een zacht "foei"en mag lekker verdergaan van haar oudbestuurder.
  Verder hoop ik natuurlijk wel dat er nou eindelijk wat gaat gebeuren aan dit soort clubs.

 • no-profile-image

  Een eerlijke werker voor sudsidie

  Laat Milieudefensie maar bewijzen of ze subsidie mogen ontvangen.
  Laat de Agrariërs maar beoordelen of dat dan te recht is.
  Zeker weten dat die criminelen geen subsidie meer aanvragen

 • no-profile-image

  jan

  Hoe kan een agrarisch dagblad nou zo'n kop boven dat artikel plaatsen? Dat zegt veel over hoe links de verslaggever en het agrarisch dagblad zelf zijn.En aangezien links en de agrarische sector elkaar zowat de oorlog verklaart hebben,ben ik blij dat ik geen lid meer ben!

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik kan de reactie van Harm wel begrijpen.
  Milieu defensie wordt gesteund vanwege de kritische inbreng wanneer het om milieu vraagstukken gaat. Dat mag, nee dat moet ook.
  Maar het kan niet zo zijn dat zo'n club de boel nodeloos gaat vertragen. Het is de schuld van onze politiek dat dit soort clubs zoveel te zeggen hebben.
  Het is jammer dat het zo lang heeft geduurd, maar misschien dat er nu wat beperkende maatregelen komen voor dit soort clubjes.
  Waarschijnlijk gaan ze de financiering elders halen.
  Misschien gaan ze over op chantage, geld of een lange procedure!!!!!
  Het is maar wat je wilt.

 • no-profile-image

  politiek

  Heeft zich iemand al eens afgevraagd waarom Cramer deze uitlating doet?
  Kan iemand zich voorstellen wat er gebeurt binnen MD als de broodheer spreekt?
  Het zal me niet verbazen dat MD voortaan de overheid met rust laat en de landbouw verder traineert.
  Met dank aan Cramer die de geldbuidel beheert.

 • no-profile-image

  jack

  Cees, H.A.H. en Boerin, de reacties die jullie noemen van 'boerenhaters' zijn wat mij betreft afkomstig van mensen die net zulke oogkleppen ophebben als degenen die aanhangers van Wakker Dier, Varkens in Nood etc. beschuldigen van terrorisme. Beiden geven blijk van extremistische vormen van denken en zichzelf uitdrukken, zwartwit en vol van vooroordelen. Gelukkig weet ik dat de meesten (van beide kanten) wél in staat zijn tot genuanceerder denken. Het is inderdaad alleen jammer dat het juist de kabaalmakers zijn die zich wenden tot forums als deze en niet anders kunnen dan schreeuwen en de ander zwart maken. Ik ben dus tegen het gebruik van het soort woorden als crimineel, terrorisme of moord, maakt niet uit wie het zegt. Het zorgt ervoor dat ik me soms afvraag waarom er geen algemeen slotje op dit forum komt te staan, want ik wordt soms gewoonweg onwel van de botheid waarmee beide partijen elkaar beschimpen.

 • no-profile-image

  boer

  Directeur Frank Köhler van Milieudefensie geeft al zelf aan dat subsidie voor miliuedefensie gestopt dient te worden. Want tot in tegenstelling van zijn uitspraken is er wel degelijk een wetenschappelijk tegenonderzoek geweest. Het "boerenmoordplan" van MD is met de grond gelijk gemaakt door maar liefst 2 onafhankelijk onderzoeksburos. Kortom MD gaar gewoon door met manipuleren en liegen en daarom moet de subsidie stop gezet worden, zoals Köhler zelf voorsteld.

 • no-profile-image

  H.A.H.

  Die Jack uit Tilbug heeft er niets van begrepen en weet niet eens waar hij over praat. Jammer genoeg kun je niet anders zeggen dan dat dit soort mensen zich niet democratisch gedragen. Het woord Terrorisme is hier echt op zijn plaats. Dit zou uitgebannen moeten worden en dan normale mensen op deze plekken neerzetten die op een deocratische wijze hun doelen proberen te verwezenlijken. Maar ik ben bang dat dat net zoiets is als zoeken naar de speld in de hooiberg.

 • no-profile-image

  Sjah

  Jacqueline Cramer (PvdA) steunde terrorisme
  Tadaaa, en daar is nummer twee! Heeft nog lang geduurd eigenlijk. Twaalf dagen na het aftreden van milieuterrorist Wijnand Duyvendank komt nu naar buiten dat er nòg een rotte appel op het Haagse pluche zit. En dit keer is het niet zomaar een kamerlid van een onbeduidend oppositiepartijtje, nee, we hebben het hier over de PvdA-minister Cramer van ruimte en milieu. Wat is er aan de hand? In 1986 heeft Cramer middels een schimmige advertentie steun betuigd aan Bluf, het activistenblaadje van Duyvendak dat op dat moment de kans liep om vervolgd te worden door justitie. Cramer wilde hier een stokje voor steken en om verwarring te zaaien (lees: het justitieel apparaat tegen te werken) claimde ze samen met wat vrienden (Geert Mak, Gerard van Westerloo) de opdracht te hebben gegeven tot het publiceren van de adresgegevens van ambtenaren. Cramer, toen nog voorzitter van Milieudefensie deed deze oproep overigens onder een valse naam, namelijk Kramer, met een 'k' dus. Een en ander verklaart wel waarom ze nu opeens de steun voor schimmige milieuclubjes op wil heffen en Duyvendak volledig steunde in zijn besluit om op te rotten. Ze is gewoon alvast begonnen met het schoonvegen van haar straatje. Helaas Jacqueline, het zal niet helpen. Wijnand schreef een boekje, jij stopt de subsidie van je oude vrienden. Leuk geprobeerd maar heeft geen nut. Je moet gewoon weg. Nou doeiii!
  http://www.geenstijl.nl/

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Wordt het niet eens hoog tijd voor een boycot op de Post-Giroloterij???

 • no-profile-image

  B.J.H. Mensink

  Het is waanzinnig, dat onze regering organisaties steunt, die haar beleid dwarsbomen.
  Het is niet waar, dat het grootste deel van de Nederlanders achter het doen en laten van milieudefensie en andere vergelijkbare groepen staat.
  Kijk nu eens naar de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam.
  Na meer dan 10 jaar vertragen en uitstellen door de milieu maffia kan daar nu eindelijk mee begonnen, maar nog steeds blijft deze milieu maffia zoals ik ze noem trachten de ontwikkeling van de haven uitbreiding te voorkomen.
  Ze zijn volkomen anti Nederland bezig.Een reden is, dat deze maffia toch wel blijft eten opmdat ze gevoerd worden door enze eigen regering met ons belasting geld.Daardoor kunnen ze doorgaan met hun vernielende activiteiten en is het niet nodig zich voor eigen inkomen in te spannen, anders dan Nederlandse ontwikkelingen te blijven dwarsbomen.

 • no-profile-image

  gert

  nederland is niet meer dan een bananenrepubliek,je komt van de ene verbazing in de andere

 • no-profile-image

  gert

  de milieumaffia is geinfiltreerd in de tweede kamer en de regering

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.