Home

Achtergrond 207 x bekeken

Stijgende olieprijs beïnvloedt beurs

De prijs voor Noordzee-olie steeg de laatste week ruim 10 dollar tot rond de 120 dollar per vat.

Hierdoor stegen de prijzen van granen, met name mais en soja, op de termijnmarkten, want die vormen bij dure olie een alternatieve energiebron. Als gevolg van stijgende grondstofprijzen hebben boeren meer middelen beschikbaar voor meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, mechanisatie et cetera. Het aandeel van de Noorse kunstmestproducent Yara steeg dan ook sterk, met 7,7 procent op weekbasis.

Het fonds Monsanto steeg 6,1 procent, mede omdat bestuursvoorzitter Hugh Grants bereid is minder winstgevende onderdelen te verkopen. Ook graanhandelsbedrijven Bunge en ADM profiteerden en stegen licht in waarde. Voedingsmiddelenproducenten als Nestlé en Unilever zagen hun koers dalen.

De Britse supermarkten zijn dinsdag een prijzenslag gestart in het zuivelschap. Het aandeel van de Franse kaasmakers van Bon­grain duikelde van bijna 58 naar 53 euro. Op jaarbasis verloor het aandeel bijna 30 procent. De Ierse Kerry Group verloor om dezelfde reden 5,6 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.